Preminuo Endi Rurk, basista grupe The Smiths

Preminuo Endi Rurk, basista grupe The Smiths

Basista grupe The Smits, Endi Rurk, preminuo je u 59. godini nakon borbe sa rakom pankreasa.

Endijev bivši kolega iz benda Džoni Mar objavio je tu vijest na društvenim mrežama dok je odao počast talentovanom muzičaru.

“Sa dubokom tugom objavljujemo da je Endi Rurk preminuo nakon duge bolesti od raka pankreasa. Oni koji su ga poznavali, Endija će pamtiti kao ljubaznu i lijepu dušu, a ljubitelji muzike kao izuzetno nadarenog muzičara. Tražimo privatnost u ovom tužnom trenutku”, naveo je Džoni Mar na Tviteru.

Endi je svirao u klasičnom katalogu The Smiths-a i na solo pjesmama za Morisija kada se grupa razišla.

Bio je poznat po svom melodičnom pristupu sviranju basa, piše The Mirror.

Muzičar je prvi put dobio akustičnu gitaru kada je imao samo sedam godina.

Sa 11 godina se sprijateljio sa Džonijem Marom i par je provodio pauze za ručak u školi svirajući na gitarama.

Kada su osnovali bend, Džoni je predložio Endiju da pokuša da svira bas u koju se zaljubio.

Endi je napustio školu kada je imao 15 godina i svirao je u nekoliko rok bendova prije nego što se udružio sa frontmenom Morisijem, bubnjarom Majkom Džojsom i Džonijem da bi osnovao The Smiths.

Pridružio se bendu nakon njegove prve svirke i ostao do kraja njegovog postojanja.

Godine 1986. nakratko je izbačen iz benda zbog zavisnosti od heroina, ali mu se ponovo pridružio prije objavljivanja albuma “The Queen Is Dead” iste godine.

Džoni je rekao da je Endijev doprinos albumu “nešto čemu nijedan drugi basista ne može da parira”.

Tokom svoje karijere svirao je sa Šinejd O’Konor, bendom The Pretenders, Azizom Ibrahimom (iz grupe The Stone Roses) i bendom Killing Joke.

Godine 2007. formirao je sastav Freebass sa basistom Menijem iz The Stone Rouses-a i Piterom Hukom iz New Ordera.

Nakon njegove smrti, fanovi i prijatelji odali su počast talentovanom gitaristi.

“Veoma je tužno čuti ovo. Endi je bio divna osoba i jedan od najboljih na svom instrumentu. Počivaj u miru, Endi,” rekao je gitarista New Ordera, Filip Kaningem.

Tom Čepmen iz New Ordera napisao je: “Veoma tužne vijesti. Endi je bio ljubazna duša i veoma talentovan, jedan od najboljih basista i muzičara koji je izašao iz Mančestera, prava inspiracija za mene i mnoge druge. Počivaj u moći, Endi.”

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.