Otvorena birališta u inostranstvu za glasanje na drugom krugu izbora u Turskoj

Otvorena birališta u inostranstvu za glasanje na drugom krugu izbora u Turskoj

Turski državljani koji žive u inostranstvu od jutros glasaju za predsjednika Turske u stranim predstavništvima zemalja u kojima se trenutno nalaze. Glasačke kutije će biti postavljene na 167 mjesta u 73 države.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj, podsjećamo, održaće se 28. maja, a turski državljani u inostranstvu mogu glasati do 24. maja.

Biračka mjesta otvorena su u Ambasadi Turske u Sarajevu, glavnom gradu BiH, i konzulatima u Mostaru i Banja Luci.

U Crnoj Gori će biračka mjesta biti otvorena za dane vikenda od 8:00 do 22:00 sata.

Glasačke kutije su postavljene u Ambasadi Turske u Bakuu jutros, a takođe su otvorena birališta u Uzbekistanu, Turkmenistanu, Kazahstanu i Kirgistanu.

Biračka mjesta u Španiji se otvaraju sjutra, dok će u Njemačkoj biti otvorena od srijede od 8:00 do 22:00 sata.

U Francuskoj su birači danas počeli da glasaju, a birališta su otvorena u Parizu, Marseju, Strazburu, Lionu, Nantu i Bordou. Glasanje će u ovim gradovima biti moguće do srijede.

Glasanje je počelo i u Grčkoj, zapadnom susjedu Turske preko Egejskog mora, i održavaće se svakog dana do srijede. Na birališta su danas izašli i truski državljani u Švedskoj, Švajcarskoj, Finskoj i Belgiji.

U Belgiji su registrovana 153.443 birača, a glasati mogu od danas do srijede.

U Litvaniji je 795 birača s pravom glasa takođe počelo da se pojavljuje na biračkim mjestima u Ambasadi Turske u Vilniusu. Glasanje će se završiti u nedjelju u 22:00 sata.

Turski državljani koji žive u Izraelu započeli su glasanje za drugi krug u Ambasadi Turske u Tel Avivu, a glasati mogu do ponedjeljka u 22:00 sata.

Na biračka mjesta izlaze i birači širom Sjedinjenih Američkih Država, a glasati mogu u Ambasadi Turske u Washingtonu i konzulatima u New Yorku, Bostonu, Chikagu i Los Angelesu.

U Japanu, turski državljani počeli su glasati u Tokiju i Nagoji u 8:00 sati ujutro, a biračka mjesta će biti otvorena do 22:00 za dane vikenda.

Više od 1.200 turskih državljana počelo je glasati i u Pakistanu. Biračka mjesta su postavljena u Ambasadi i generalnim konzulatima u Islamabadu i Lahoreu.

Izvor:Kilx

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.