Cipras odbio mandat za sastavljanje nove vlade u Grčkoj
Ilustracija

Cipras odbio mandat za sastavljanje nove vlade u Grčkoj

Lider opozicione ljevičarske stranke Siriza Aleksis Cipras danas je, tokom sastanka sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, odbio da prihvati mandat za sastavljanje nove vlade.

Cipras je rekao da je odgovorio na svoju institucionalnu obavezu da dođe i kaže da ne prihvata mandat, jer ne postoji mogućnost formiranja vlade, javlja televizija ERT.

Sakelaropulu je kazala da Ustav na jasan način predviđa kontinuitet i izrazila nadu da će "naredni izbori dati vladu", prenosi Tanjug.

Nakon razgovora sa Sakelaropulu u ponedjeljak, grčki premijer Kirijakos Micotakis, čija je stranka Nova demokratija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, izjavio je da neće formirati koalicionu vladu i da se nada održavanju novih izbora 25. juna.

Vladajuća Nova demokratija na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojila je 40,8 odsto glasova, ispred ljevičarske Sirize koja je dobila 20,1 odsto glasova, na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Socijalisti PASOK-Kinala, predvođeni Nikosom Andrulakisom, zauzeli su treće mjesto sa 11,46 odsto glasova. Odziv birača bio je 61 odsto.

Predsjednica Grčke će ponuditi prvim trima strankama na izborima - Novoj demokratiji, Sirizi i socijalističkom PASOK-u - po tri dana za formiranje koalicione vlade.

Ukoliko stranke ne mogu da formiraju vladu, Sakelaropulu će imenovati prelaznu vladu da pripremi održavanje novih izbora koji bi trebalo da budu održani za oko mjesec, najvjerovatnije 25. juna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.