Izbor novog vrhovnog državnog tužioca nakon izbora?
Skupština Crne Gore

Skupština donosi odluku

Izbor novog vrhovnog državnog tužioca nakon izbora?

Predlog Tužilačkog savjeta da Skupština Crne Gore izabere Maju Jovanović za vrhovnog državnog tužioca, po svoj prilici naći će se pred poslanicima tek nakon parlamentarnih izbora 11. juna. Predstavnici poslaničkih klubova sa kojima smo razgovarali ne očekuju da to pitanje dođe na dnevni red prije izbora.

U aprilu je tužilački savjet uputio predlog predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović da kandidatkinja Maja Jovanović bude izabrana za vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

Na toj funkciji je sada Tatjana Begović, kao vršilac dužnosti. 

Tužilački savjet u predlogu kaže da Maja Jovanović ima 22 godine, 11 mjeseci radnog staža, od čega kao državna tužiteljka 17 godina, 6 mjeseci i 13 dana.

Istakli su da je tokom intervjua u aprilu Tužilački savjet ocijenio da je Maja Jovanović, dostojna funkcije Vrhovnog državnog tužioca, te da sa uspjehom može vršiti ovu funkciju, dajući sadržajne odgovore na sva interesovanja članova. Kako kažu uvjerila je Tužilački savjet da posjeduje sposobnost i odučnost da doprinese daljem jačanju kapaciteta državnog tužilaštva i njegovog ugleda u društvu.

"Nedvosmislena je u stavu da se ti ciljevi mogu ostvariti podizanjem nivoa stručnosti, profesionalnosti i integriteta državnih tužilaca. Tužilački savjet je, cijenio stručnost, profesionalnost, odgovornost, visoku etičnost u radu, većinom glasova predložio kandidatkinju Maju Jovanović za Vrhovnu državnu tužiteljku Crne Gore", navode u predlogu koji su uputili predsjednici Skupštine Danijeli Đurović.

Crna Gora vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu nema od 2019. godine, kada je istekao mandat Ivici Stankoviću. Od tada, funkciju VDT kao vršilac dužnosti obavljalo je nekoliko tužioca.

Evropska komisija i zvaničnici EU zatražili su od Crne Gore da popuni upražnjena mjesta u pravosuđu, ističući da je to važno za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.  

Ministarstvo pravde najavilo je da će se graditi Palata pravde u kojoj će između ostalih biti i Vrhovno državno tužilaštvo. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.