Stoltenberg: Obuka ukrajinskih pilota ne čini NATO stranom u sukobu
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Obuka ukrajinskih pilota ne čini NATO stranom u sukobu

Obuka ukrajinskih pilota u upravljanju američkim borbenim avionima F-16 ne čini od NATO-a stranu u sukobu, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, prenosi B92.

"Ukrajina ne može da pobijedi bez direktnog učešća NATO vojske se pridržava toga prava-rekao je Stoltenberg novinarima", prenio je Rojters.

Stoltenberg je istakao da je odluka o obuci važan korak koji će usloviti da "u nekoj fazi" Ukrajini budu isporučeni borbeni avioni.

Stoltenberg je, prije sastanka sa ministrima odbrane EU, naglasio da to takođe dokazuje da Zapad neće uzmaći pred Rusijom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da je zeleno svjetlo SAD da se ukrajinskim pilotima omogući da se obuče za upravljanje avionima F-16 stvorilo "neumoljiv zamah" koji će neizbježno dovesti borbene avione na ukrajinsko ratište.

Borelj je rekao da je donijeta odluka da se pruži vojna podrška Ukrajini isporučivanjem aviona jer je to, kako je naveo, apsolutno potrebno.

Borelj je naveo da je obuka ukrajinskih pilota već počela u Poljskoj i nekim drugim zemljama.

Vlasti u Varšavi nisu mogle odmah da potvrde tu informaciju za AP.

Planove za obuku ukrajinskih pilota, između ostalih, prave i Holandija i Danska.

Zvanična odluka o isporuci američkih borbenih aviona četvrte generacije Ukrajini još nije donijeta, ali obuka pilota, koja traje nekoliko mjeseci, pomoći će da se ubrza borbena spremnost kada se donese odluka.

"Možemo da nastavimo i da finalizujemo planove koje pravimo sa Danskom i drugim saveznicima da započnemo ove obuke. I naravno, to je prvi korak koji morate da preduzmete", rekla je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.