Advokat Radonjić: Zapisnici o pretresima su nevaljani dokazi

Advokat Radonjić: Zapisnici o pretresima su nevaljani dokazi

Advokat Ranko Radonjić danas je na suđenju optuženima za planiranje ubistva Marka Ljubiše Kana zatražio da se iz spisa predmeta kao pravno nevaljan dokaz izuzmu zapisnici budvanskih inspektora o pretresima dva stana u Budvi koji su iznajmljeni za potrebe izvršenja planiranog zločina.

On je ukazao sudu i da je optuženi Lazar Ilić na pretres stanova doveden u modricama te da je nakon okončanih pretresa odveden u budvansku Hitnu pomoć gdje su mu konstatovane lakše povrede.

Proces vodi sutkinja Vesna Kovačević.

Za planiranje likvidacije Ljubiše Kana, pored Ilića, nalaze se Strahinja Savić, Grga Milićević, Miloš Klečko i Nikola Mileković koji se nalazi u bjekstvu.

Pored njih članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji su prema navodima optužnice prihvatila za sada i druga neidentifikovana lica sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i drugi.

Radonjić je obrazlažući predlog za izuzimanje zapisnika o pretresima od 22. januara 2021. godine iz spisa predmeta ukazao da ovi dokazi nisu sačinjeni u skladu sa zakonom niti je pretres sproveden po imperativnim odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

- Prije pretresa od osobe čiji se objekat pretresa se zahtjeva da preda predmete koje policija traži I istovremeno pučava o svojim pravima što u onkretnom slučaju nije učinjeno. Osim toga Naredba za pretres koju je izdao Osnovni sud u Kotoru se odnosi na Strahinju Savića I prostorije koje on koristi da bi pretresu umjesto Saviča prisustvovao Lazar Ilić. Iako je u zapisniku o pretresu konstatovano da je naredba uručena Saviću na četvrtoj strani ovog dokumenta, na mjestu za potpis držaoca stana se nalazi potpis lazara Ilića – pojasnio ej advokat Radonjić.

On je pojasnio da kad je u pitanjju drugi zapisnik o pretresu problem stoji u činjenici da Naredba koja glasi na ime Savića je predata Lazaru Iliću iako je Savić bio dostupan budvanskim inspektorima.

On je ukazao da je I u policijskoj službenoj zabilješci konstatovano da Ilić nije zadobio povrede prilikom hapšenja iako postoje medicinski izvještaji Hitne pomoći u Budvi gdje su kod Ilića konstatovane povrede.

- Ilić je na pretres stanova doveden sa modricama. Policajci su u izvještaju ovo pojašnjavali time da je Ilić pokušao da se istrgne dog je bio u ležećem položaju okrenut licem prema stepenicama o koje se udario. Međutim prilikom saslušanja pred sudom ni jedan od saslušanih policajaca nije ustvrdio da je Ilić pokušao da bježi – kazao je advokat Radonjić.

Podsjećamo, Ilić je prilikom davanja osbrane pre Višim sudom kazao kazao da je prilikom hapšenja trpio policijsku torturu.

- Prijećeno mi je ubistvom. Policajci u civilu su me tukli pištoljem po glavi. Rekli su mi da kažem da sam pao – ustvrdio je ranije pred sudom optuženi Ilić.

Tužiteljka Nataša Bošković usprotivila se predlogu advokata radonjića za izuzimanje zapisnika iz spisa predmeta.

Ona je istakla da je tužilaštvo I ona kao njegov predstavnik ima stav da treba ispitati svaku prijavu za trpljenje torture I prisile I pojasnila da je Lazar ilić u istrazi na njeno pitanje negirao da je trpio bilo kakav vid nasilja

O stanju u kom se nalazio Ilić može se vidjeti na audio video snimaku njegovog saslušanja u prostorijama Specijalnog tužilaštva.

Lazar Ilić i Strahinja Savić su prilikom davanja odbrane negirali učešće u organizaciji likvidacije Ljubiše Kana u Budvi januara 2021. godine.

Savić je izjavio da je nakon hapšenja pod prisilom policije u tužilaštvu priznao da je njegova obaveza bila da prati kretanje Ljubiše Kana.

On je ustvrdio da je pod pritiskom priznao I da je smrtonosni hitac u Budvanina trebao da ispali optuženi Ilić koji je čekao znak za akciju u jednom od tri iznajmljena stana u Budvi.

Savić je u istrazi kazao da je zbog novčanog duga koji je imao prema Iliću pristao da obavi neki posao za njega.

Planove grupe koju je prema navodima optužnice formirala osoba sa pseudonimom

Džoni pokvario je Kanov kum i prijatelj Goran Slovinić.

On je 22. Janura 2021.godine zaustavio Savića i tražio od njega da mu kaže ko ga je poslao jer je prethodno primjetio da se ovaj optuženi ponaša sumnjivo i nadgleda lokal ,,Kadmo” u kojem je boravio.

Verbalni konflikt Slovinića i Savića registrovali su policajci koji su se nalazili u blizini. Uslijedilo je privođenje Savića koji je u policiji ispričao za planove likvidacije Kana nakon čega su pohapšeni ostali dostupni pripadnici ove grupe.

Sledeće suđenje zakazano je za 3.jul.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.