Zirojević: Izjava Milatovića opasna, nema igranja sa državnim simbolima
Nikola Zirojević, Foto: Socijaldemorkate

Zirojević: Izjava Milatovića opasna, nema igranja sa državnim simbolima

Svaki početak je težak, pa tako želim da vjerujem da je nepromišljena i opasna izjava Predsjednika države rezultat njegovog nesnalaženja na novom poslu, a ne loše namjere i najave slijeđenja politike nekadašnjeg DF-a, navodi se u reagovanju potparola Socijaldemokrata i kandidata za poslanika na listi “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada”, Nikole Zirojevića.

“No, nažalost, ovo nije prvi gest kojim Milatović iskazuje svoje saglasje sa retrogradnim idejama Nove srpske demokratije i poslanice koja odnos prema državi demonstrira neustajanjem na himnu“, kazao je Milatović.

Smatra da je predsjednika Milatovića neophodno dobronamjerno upozoriti - nema igranja sa državnim simbolima Crne Gore!

Elementarno je kako poručuje netačno da su državni simboli rezultat nedovoljne inkluzivnosti jer je crnogorski Ustav usvojen glasovima 55 poslanika u Skupštini.

“To je gotovo 68% od ukupnog broja poslanika. Ako stvari postavimo tako, to je znatno više nego procenat glasova koji je Milatović osvojio, pa bismo istom logikom mogli kazati da je moguće preispitati i samog Predsjednika Crne Gore i, ukoliko nam se on ne sviđa, postaviti nekog drugog koji nam više odgovara“, naglašava Zirojevič, dodajući da Milatović pogrešno shvata demokratiju

Nije sve naglašava moguće preispitati.

“Nije moguće preispitati, recimo, pravo žene da bira i da bude izabrana, nije moguće preispitati slobodu kretanja (koja je takođe Ustavna kategorija), nije moguće preispitati mnogo toga jer biste, na taj način, od demokratije napravili anarhiju. E isto tako nije moguće mijenjati državne simbole samo zato što se oni ne dopadaju Jeleni Božović ili Jakovu Milatoviću“, kategoričan je Zirojević. 

Poručio je Milatoviću da demokratija ne bi postala anarhija, ona osim prava koja nam garantuje, podrazumijeva i neke obaveze.

“Jedna od tih obaveza je i poštovanje zakona i Ustavnog poretka države u kojoj živimo. Bez obzira da li se radilo o nekom građaninu koji je zaposlen u državnoj administraciji, banci, da li se radilo o automehaničaru ili frizeru, ili se, u konačnom, radilo o Predsjedniku Crne Gore, tu obavezu imamo svi. Poštujte Ustav i zakone, Predsjedniče države. Poštujte zastavu koju, kao prvi čovjek ove države, reprezentujete unutar i van Crne Gore. Poštujte himnu kojom je započeta sjednica na kojoj ste inaugurisani. Samo tako možete biti demokratski predsjednik, kakvim se želite predstaviti.“, zaključio je Zirojević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.