Zašto nema novca da crnogorski učenici idu na Olimpijadu iz fizike?
Ilustracija

CGO pisao Abazoviću i Vojinoviću

Zašto nema novca da crnogorski učenici idu na Olimpijadu iz fizike?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio predsjedniku Vlade Crne Gore, Dritanu Abazoviću, i ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio.

"Ovim učenicima zakonski pripadaju sredstva iz Fonda za podršku talenata, jer su se kao pobjednici prva tri mjesta na državnom takmičenju automatski kvalifikovali za međunarodno takmičenje", poručili su iz CGO-a.

Ocjenjuju da je riječ "praznim obećanjima političara".

"Poznato je da su sredstva iz Fonda za podršku talenata samo nekoliko godina unazad prelazila sumu od pola miliona eura. Kako se sad troše? I kako je moguće da se ne mogu pokriti troškovi avionskih karata crnogorskog tima koji treba da budu 'ambasadori znanja' države Crne Gore? Ovo je još jedna slika praznih obećanja političara koja se odnose na unaprijeđenje obrazovanja mladih, a i razlog zašto imamo hronično zapušten obrazovni sistem za koji ne mari nijedna Vlada", piše u saopštenju.

Poručuju da javnost ima pravo da zna zašto se na ovom štedi dok, kako navode, ministri putuju kao nikad ranije.

Međunarodna olimpijada znanja iz fizike će se održati u Japanu od 10. do 17. jula 2023.

Na društvenim mrežama juče se pojavila informacija da Ispitni centar nema mogućnosti da se organizuje odlazak tima na 53. Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Samo za avio-karte je, kako se navodi, potrebno oko 16.000 eura.

Za Olimpijadu je potrebno i izdavanje vize za učesnike, pa je organizator tražio da se dostave, između ostalog, i rezervacije avio-karata.

U nacionalnom timu su Jovan Janković, Andreja Popović, Vuk Čurović i Luka Ristanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.