Zahtjev Ministarstvu finansija da se omogući podrška pekarima
Sa sastanka sa pekarima (Foto: MPŠV)

Zahtjev Ministarstvu finansija da se omogući podrška pekarima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i potpredsjednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković, razgovarao je danas sa predstavnicima pekarske industruje u cilju pronalaženja najboljeg rješenja za pružanje adekvatne podrške ovom sektoru, kako bi dali doprinos razvoju pekarske industrije kroz zakonom predviđene mjere podrške i intermedijaciju u svim oblastima za koje se iskaže potreba uključivanja.

Kako su naglasili u saopštenju, Ministarstvo poljoprivrede uputiće zahtjev Ministarstvu finansija da obezbijedi sredstva za podršku pekarima iz tekuće budžetske rezerve.

"Donošenjem neustavne Odluke 42. Vlade o utvrđivanju maksimalne maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba, za vrijeme trajanja epidemije zarazne bolesti, COVID-19, a zatim i u usljed naglog rasta cijena žitarica i drugih inputa izazvanih nestabilnošću na svjetskom tržištu u prvoj polovini 2022. godine, ovaj sektor pretrpio je negativne finansijske posljedice, a dodatno je ugrožena i likvidnost samog sektora, pa je neophodno pružiti finansijsku podršku, kako bi se osigurala likvidnost i nastavak proizvodnje. U toku važenja Odluke, pekarska industrija je redovno isporučivala hljeb tržištu, a utvrđivanje maksimalne maloprodajne cijene stavilo ih je u neravnopravan položaj u odnosu na ostale učesnike na tržištu i u krajnjem ugrozilo njihovo poslovanje. Sirovine, ambalaža, energenti (lož ulje, dizel i gas), u posmatranom intervalu, su poskupili u od 40-120 odsto, što je prouzrokovalo ogromne gubitke u poslovanju kod pekarskih proizvođača", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, imajući u vidu iskazanu odgovornost pekarske industrije tokom važenja Odluke i uzimajući u obzir nepredvidivost budućih kretanja, kao i važnost stabilnosti ovog sektora u cilju zadovoljenja egzistencijalnih potreba građana, neophodno je obezbijediti sredstva za podršku pekarskoj industriji.

"Suočavajući se sa izazovima krize i nestabilnosti na globalnom nivou, na ovaj način će se omogućiti osiguranje i podrška domaćoj proizvodnji, a sve u cilju daljih mogućnosti za zaštitom životnog standarda građana kroz očuvanje privredne supstance. Podrškom sektoru pekarstva osiguravaju se neophodni preduslovi za nesmetano funkcionisanje, a time se obezbjeđuje sigurnost snabdijevanja osnovnom životnom namirnicom i kreira dobra polazna osnova za buduće unapređenje partnerskog odnosa između Vlade Crne Gore i privrede. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će uputiti zahtjev Ministarstvu finansija da obezbijedi sredstva iz Tekuće budžetske rezerve", navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Sastanku su, pored Jokovića, prisustvovali i Marko Radonjić (državni sekretar), Miroslav Cimbaljević (generalni direktor Direktorata za poljoprivredu), Mirsad Spahić (načelnik Odjeljenja za ekonomske analize i tržište), Lidija Rmuš (sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG), kao i predstavnici pekarskog sektora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.