Europol: Uhapšena međunarodna grupa specijalizovana za pranje novca, oduzeto 18,5 miliona eura
Foto: Europol

Europol: Uhapšena međunarodna grupa specijalizovana za pranje novca, oduzeto 18,5 miliona eura

Vlasti u Italiji i Španiji jutros su uhapsile 33 osumnjičene osobe u koordinisanoj akciji protiv globalno aktivne kriminalne mreže za pranje novca. Navodni počinioci, koji su italijanske, albanske, kolumbijske, marokanske i sirijske nacionalnosti, izgradili su međunarodnu mrežu kompanija za pranje prljavog novca.

Kao takozvani “kontrolor mreže za pranje novca“, kriminalna mreža je ponudila profesionalnu kriminalnu uslugu za prikrivanje porijekla prihoda stečenih ilegalnom trgovinom drogom iz Južne Amerike, javlja Europol.

“Uz podršku Europola i Eurojusta, stručnjaci za pranje novca iz italijanske Guardia di Finanza otkrili su mrežu elektronskih kompanija širom svijeta i zaplijenili 18,5 miliona eura imovine. Zamršena struktura koristila je kompanije u zemljama kao što su Kina, Turska i Sjedinjene Američke Države, između ostalih. Ova složena mreža kompanija omogućila je organiziranom kriminalu da prikrije prirodu, izvor, lokaciju, vlasništvo, kontrolu, porijeklo i/ili odredište nezakonito stečenih sredstava i da izbjegne njihovo otkrivanje“, pojašnjeno je iz Europola.

Na osnovu međunarodne saradnje u sprovođenju zakona između italijanske Guardia di Finanza i španske Policía Nacional, uz podršku Europola i Eurojusta, modus operandi kriminalne mreže mogao se razotkriti. Samo u Italiji 18,5 miliona eura moglo se pratiti kao pranje novca za organizovane kriminalne grupe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.