Osnovne škole u ​​Juti zabranjuju Bibliju zbog
(Foto: Beta/AP)

Osnovne škole u ​​Juti zabranjuju Bibliju zbog "vulgarnosti i nasilja"

Više osnovnih škola u američkoj državi Juta uvelo je zabranu Biblije zbog "vulgarnosti ili nasilja".

Školska uprava sjeverno od Solt Lejk Sitija, koja je nadležna za oko 72.000 učenika, zadržala je Bibliju na listi dozvoljenih knjiga za srednjoškolce.

Među knjigama koje su uklonjene sa spiska literature su i "Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca" Šermana Aleksija i "U potrazi za Aljaskom" Džona Grina.

Odluke su donijete na osnovu zakona iz 2022, koji zahtijeva da školska uprava uključi roditelje u odlučivanje o tome šta je "osjetljiv materijal" za đake.

Konzervativni aktivisti među roditeljima u školskim odborima i državnim institucijama širom SAD dovode u pitanje to kako se u školama govori o seksu i nasilju, piše AP.

Nije poznato, međutim, ko je podnio zahtjev da se Biblija zabrani u nekim školama u Juti. Školska uprava je odbila da saopšti identitet osobe čiji je predlog usvojen, pozivajući se na politiku privatnosti školskog odbora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.