CDT: Propaganda ne miruje

CDT: Propaganda ne miruje

Agresija Rusije na Ukrajinu dodatno je stavila geopolitička dešavanja u fokus medija i korisnika društvenih mreža, a samim tim i u fokus propagande i dezinformacija pa se tako na našem govornom području, u proruskim medijima i Fejsbuk stranicama redovno objavljuju netačne informacije vezane za ove teme, poručili su iz Centra iz demokratsku tranziciju (CDT).

Kako su naveli, iako je dezinformisanje javnosti o ratu u Ukrajini svoj vrhunac doživjelo tokom prošle godine, propaganda se nije smirila i publici se i dalje redovno plasiraju lažne vijesti vezane za predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, NATO, Sjedinjene Američke Države.

- Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje tokom maja je razobličila više dezinformacija o Ukrajini među kojima se našla tvrdnja da je američki senator Lindzi Grejem tokom sastanka sa Zelenskim rekao „da je ubijanje Rusa najbolja američka investicija“. Javnosti je servirana i tvrdnja da se Zelenski iz posjete evropskim zemljama, „nakon prijetnji iz Moskve više neće vratiti u Ukrajinu“, iako je on već bio u svojoj državi u momentu objavljivanja te vijesti. Zelenskom su korisnici društvenih mreža, netačnim prevođenjem, pokušali da iskonstruišu izjavu koja bi trebalo da znači da se on kao vojnik ne bi borio u ratu - poručila je Nina Đuranović sa portala raskrinkavanje.me.

Da propagandni narativi o geopolitičkim protivnicima Rusije ne moraju biti ekskluzivno vezani za Ukrajinu dokazali su nam i domaći portali koji su javnost „izvijestili“ da je „NATO vježba “Immediate Response 23” izmještena iz BJRCG u BJRM“, odnosno iz Crne Gore u Sjevernu Makedoniju iako to nije bio slučaj.

- Korisnici društvenih mreža su 9. maja imali priliku da vide i tri dijela na kojem se vide Bijela kuća, njemački Bundestag i zgrada UN-a, na kojima je navodno bila projektovana poruka „Pobedili smo 1945. godine, pobedićemo i sada“, iako se takva poruka nije pojavljivala na ovim zdanjima - dodala je ona.

Na kraju, razmjer propagande i teorija zavjere pokazuje viralna tvrdnja sa društvenih mreža da je lice predsjednika SAD, Džoa Bajdena, zapravo maska a da se u Pentagonu dogodila eksplozija i da u Americi vlada haos.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.