Ispitni centar ponovo da pregleda testove, dodatni rok nije u skladu sa propisima

Ispitni centar ponovo da pregleda testove, dodatni rok nije u skladu sa propisima

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da taj vladin resor i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuju od Ispitnog centra da pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nijesu položili maturski ispit iz Crnogorsko-srpsko, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti. Iz ministarstva navode da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje.

"Povodom povećane pažnje javnosti o organizaciji ispita iz nastavnog predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost na maturskom i stručnom ispitu, Ministarstvo prosvjete ističe da će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da ni jedan učenik ne bude oštećen", navodi se u saopštenju.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je Državna komisija za maturski i stručni ispit na posljednjoj sjednici donijela preporuku Ispitnom centru da Komisija za ocjenjivanje ponovo pregleda i vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, u skladu sa propisima i uputstvom za ocjenjivanje Ispitnog centra, što je, kako navode, u skladu sa najboljom pedagoškom praksom, imajući u vidu veliki broj zahtjeva učenika i značaj ovog ispita za učenike.

"Ministarstvo prosvjete i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuje da Ispitni centar pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nisu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta budući da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje", ističe se u saopštenju ministarstva.

Napominju da će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornost svih učesnika u procesu organizacije eksternih ispita.

Podsjećamo, Komisija za ocjenjivanje eksternog matuskog ispita iz Crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti saopštila je da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove đaka, što je bila preporuka Državne maturske komisije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.