Abazović poziva Mila Božovića da podnese ostavku

Abazović poziva Mila Božovića da podnese ostavku

Predsjednik Vlade Dritan Abazović očekuje da pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović ima svijest, te da će povući potez kako bi grad lakše funkcionisao naročito u susret glavnoj turističkoj sezoni, jer se očekuje “invazija gostiju”.

Prvi čovjek Vlade je u razgovoru za “Vijesti” kazao je da je trenutno jedna jako nezavidna situacija u kojoj se nalazi Budva.

“Vjerujem da i dalje aktuelni gradonačelnik Budve ima takođe svijest o tome. On mora da ima svijest da će povući potez koji će omogućiti da Budva lakše funkcioniše u narednom periodu. Dakle, mislim za sada stvari se odvijaju malo otežano, ali ne bi trebalo produžavati ovakvo stanje”, naglasio je Abazović.

Prema njegovim riječima pokušao je sa Nikolom Jovanovićem, predsjednikom Skupštine opštine Budva koji je bio kod njega drugim povodom, a odnosilo se na Luku Budva, “da u jednom vrlo korektnom razgovoru kažem da neko rješenje treba da se nađe”.

“Mislim da bi bilo dobro da gospodin Božović preduzme neke akcije u tom pravcu. Bez obzira šta bude konačni epilog situacije, istrage, ja uopšte ne prejudiciram niti se bavim time, imamo sada otežano fukcionisanje, ne može se raspolagati budžetskim sredstvima na efikasna način, a da već sada Budva ima mnogo posjetilaca i da nas čeka invazija u pozitivnom smislu posjetilaca. Božović treba da ima svijest o tome i da se iznađe rješenje koje je mnogo efikasnije od toga da se nešto potpisuje van Budve”, ocijenio je Abazović.

A Budva se našla u jednoj od najparadoksalnijih situacija u novijoj istoriji - i dok je gradska kasa puna novca, na računu ima više od deset miliona eura, isplate su praktično onemogućene, pa čak i one najsitnije za svakodnevne potrebe Opštine Budva. Za svaku isplatu, jer pritvaranjem Božovića nema ovlašćene osoba koja ima pravo potpisa (nijesu imenovani potpredsjednici Opštine, niti je Božović nekome dao saglasnost) mora se dobiti zeleno svjetlo Višeg suda. Dokumenta se nose u Viši sud, a potom odluku donosi sudija za istragu. Nedavno odbijanje Višeg suda da se u spuški istražni zatvor unesu službeni dokumenti kako bi Božović potpisao saglasnosti za advokate koji zastupaju Opštinu u nekim predmetima, kompletiranje parcela što čekaju građani, ugovori o komunalijama…a dozvoljavanje jedino da pritvoreni gradonačelnik potpiše platne liste, potvrdio je sumnje da se Budva zaista nalazi u svojevrsnoj totalnoj blokadi - njeno funkcionisanje na pragu ljetnje sezone je dovedeno u pitanje.

To što Budva prolazi kroz jedna od najtežih perioda, gdje su praktično paralisane sve službe, partije koje participiraju u lokalnom parlamentu smatraju da se mora hitno izaći rješenje.

Buvanski odbor URA je nedavno saopštio da bi, uz puno poštovanje prezumpcije nevinosti, bilo elementarno odgovorno prema građanima, razvojnim projektima, efikasnom i racionalnom funkcionisanju opštinske administracije, a posebno zbog reputacije opštine koja pledira da bude prijestonica kulture, da aktuelni predsjednik opštine Milo Božović podnese ostavku.

“DF, koji trenutno ima apsolutnu većinu odbornika u lokalnom parlamentu, treba u što kraćem roku da predloži novog kandidata za predsjednika opštine, koji će nesmetano moći da obavlja svoju predsjedničku dužnost i da u saradnji sa privredom, administracijom, kulturnim i sportskim djelatnicima nastavi da radi na razvoju zajednice i ostvarivanju opštih interesa stanovništva. Opštinski odbor URA će takvom odgovornom odnosu prema akltuelnom političkom trenutku dati punu podršku”, naveli su iz URA.

I iz opozicnog DPS-a su se krajem prošle sedmice oglasili, pa lider budvanskog odbora Milan Tičić smatra da su se stekli svi uslovi da se skrati mandat lokalnom parlamentu i da se raspišu vanredni lokalni izbori na jesen.

Prema njegovim riječima izbori su jedini logičan izlaz iz nenormalne situacije u kojoj su se našli Budva i njeni građani, nakon propalog pokušaja Demokratskog fronta da izmjesti kancelariju predsjednika opštine Budva u spuški zatvor.

Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović očekuje da se što prije iznađe rješenje za izlazak iz krize, te da su nakon sezone jedini pošteni izlaz su izbori

“Budva je grad koji se trenutno davi u sopstvenom paradoksu. Apsolutna vlast - apsolutna odgovornost. Nakon pobjede na izborima i rezultata koji je obezbijedio većinu koja je samostalno mogla da vrši vlast i nakon koje smo i mi kao odgovorna partija dali podršku u parlamentu predloženim kandidatima za predsjednika opštine i predsjednika skupštine na šta nas je obavezala većinski izražena volja građana čiji interes je naš piroritet, našli smo se u stanju opšte blokade i protivno zdravoj logici u opštem metežu i haosu. Od bolnice i svih spektakulernih projekata stigosmo do ludnice”, kazao je Radović.

Sezona je uveliko počela, a kako navodi, sekretari su u v.d. stanju, blokirani su projekti, neizvjesno je funkcionisanje lokalnih opštinskih preduzeća, Skupština opštine nije usvojila predviđene odluke ni iz prvog kvartala, a uveliko smo u drugom, na korak od trećeg.

Izlazak iz ove situacije, kako ističe, bio je veoma jednostavan i logičan.

“Ako ostavka nije bila opcija, iako bi bila jedini odgovoran čin, imenovanje potpredsjednika nametalo se kao rješenje. Praksa ustanovljena još za vrijeme prehodnog predsjednika opštine nastavila se, koncentracija moći u pojedincu i izostanak volje da se jača sistem urušila je svoga tvorca. Pozivam odgovorne pojedince unutar vladajuće (za sada) većine da iznađu plitičkog kapaciteta i odgovorno se ponesu naspram povjerenja koje im je ukazano. Da zarad što efikasnije realizacije sezone imenuju odgovorna lica jer Budva mora biti dostojna svog renomea i ne smije ga ni zbog čijeg interesa urušavati, Budva na prvom mjestu glasilo je obećanje. Nakon okončane, nadam se uspješne, sezone jedini pošteni izlaz bili bi izbori”, naglasio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.