Sedam godina potvrđuju raskid ugovora države i konzorcijuma Duška Kneževića

Sedam godina potvrđuju raskid ugovora države i konzorcijuma Duška Kneževića

Država ni nakon sedam godina spora ne uspijeva da pred sudom potvrdi raskid ugovora sa konzorcijumom banki i kompanija okupljenih oko biznismena Duška Kneževića, koji je upravljao bolnicom Meljine.

Privatizacija je realizovana 2008. godine, kada je konzorcijumu, koji čine Invest bank Montenegro (IBM), Atlas banka, Atlas Kap i bolnica "Sveti Nikola" iz Kraljeva, kompleks prodat za 25,1 milion eura, tako što mu je omogućeno da cijenu plati obveznicama, koje je tadašnja vlada otkupljivala po vrijednosti od jedan euro, dok su na tržištu one trgovane po 35 centi. Konzorcijum se tada obavezao da će u kompleks uložiti 119 miliona eura, ali je uložio svega tri miliona, pa je Opština Herceg Novi inicirala raskid ugovora zbog nepoštovanja ugovornih obaveza. Država u ovom sporu potražuje 86 miliona eura, od kojih se 80 miliona odnosi na obeštećenje po pitanju raskida ugovora, dok se preostalih šest miliona odnosi na odštetu.

U sedam godina trajanja, spor gotovo da se nije pokrenuo sa početne tačke, a u međuvremenu u gotovo svim kompanijama u Kneževićevom vlasništvu otvoren je stečaj. Zbog svih ovih događaja postupak pred Privrednim sudom je prekidan, a nakon odlaska u penziju sudije Milice Popović, predmet je dodijeljen sudiji Radmili Perović, pa je nakon dvogodišnje pauze nastavljen početkom ove godine.

Ročište koje je juče trebalo da se održi pred ovim sudom odloženo je jer nije pristupio zastupnik države, a kako je istakla sudija Perović, ne postoje dokazi da je uredno obaviješten o održavanju ročišta. Naredno ročište zakazano je za 15. septembar.

Proceduru pokrenula Đukanovićeva vlada

Raskid privatizacionog ugovora sa konzorcijumom pokrenula je 2015. godine Vlada na čijem je čelu bio donedavni predsjednik države Milo Đukanović. Konzorcijum je tada tvrdio da država nije imala pravo da pokrene raskid ugovora zbog nerealizovanih investicija, imajući u vidu da ga sama nije ispoštovala, ocjenjujući da su jedino oni imali pravo da to učine i ukazujući da je stečaj tri puta nezakonito uvođen u Meljine kompleks, zbog čega su propali pregovori sa Ministarstvom finansija u vezi mogućeg rješavanja odnosa.

Ovo je samo jedan od sporova koji se vodi u vezi vrijedne imovine, a prošle godine je Kneževićev Atlas kap tužio Vladu tražeći naknadu kupoprodajne cijene od 25 miliona eura i izmaklu dobit.

Pravni zastupnici tuženih kompanija istakli su da su se odavno stekli uslovi za prekid, obustavljanje ili eventualno odbacivanje tužbenog zahtjeva jer su tužene članice konzorcijuma u stečaju.

U isto vrijeme pred Međunarodnim sudom za arbitražu Knežević je protiv države pokrenuo spor u kom potražuje odštetu u iznosu od pola milijarde eura, od čega se na osnovu odštete za bolnicu Meljine potražuje 80 miliona eura.

Kneževićev konzorcijum je 2008. godine kupio imovinu koju čine 50.000 kvadrata zemljišta i 19 objekata ukupne površine 24.000 kvadratnih metara, a onda formirao Meljine kompleks na koju je imovina prevedena kako bi se realizovao investicioni program. Knežević je, međutim, kasnije isticao da investicioni program nisu mogli da sprovedu jer im Vlada nije predala sve parcele u skladu sa ugovorom, kao i zbog kašnjenja planske dokumentacije.

Prema tadašnjim tvrdnjama, Vlada nije usvajala njihove zahtjeve, promjenu investicione klime zbog svjetske ekonomske krize koja je nastupila nedugo nakon kupovine bolnice, ali i gubitka strateškog partnera zbog sporosti i državne i lokalne administracije.

 

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.