Anđelić: Dobio sam dokumenta o poslovnim odnosima Milojka Spajića i kompanije Kvona

Anđelić: Dobio sam dokumenta o poslovnim odnosima Milojka Spajića i kompanije Kvona

Advokat Branko Anđelić poručio je jednom od funkcionera Pokreta Evropa sad, Andreju Miloviću, da uzalud pokušava da ga izazove da se sa njim valja u medijskom blatu, jer nije željan "te životinjske razonode".

Rekao je i da je Do Kvon sam pisao pismo, da mu nije podmetnuto, da nikada u životu nije vidio Artana Kurtija, ali i da je "nacrtao" građanima Crne Gore "kamen u cipeli" koji ga žulja od samog početka - dokaze o poslovanju Milojka Spajića sa kompanijom okrivljenog Do Kvona.

"Kriptopravniče Miloviću, posljednjih dana već nekoliko puta svojim lažima i klevetanjima pokušavate da me izazovete da se valjamo u medijskom blatu, bio sam siguran da sam Vam mojim ignorisanjem suptilno, ali jasno sugerisao da ja nisam željan te životinjske razonode. Koristim ovu jedinu priliku da Vam, isključivo u cilju informisanja cjelokupne stručne i laičke javnosti, kao advokat i građanin ove zemlje ukažem koliko pravnih gluposti, kojim uveseljavate javnost, ste iznijeli zadnjih dva dana. Sudnica je jedino mjesto gdje bismo možda mogli Vi i ja razmijeniti argumente, ali nadam se da ćete cijeniti moju humanu stranu da Vas tužbom ne vraćam u zgradu Osnovnog suda, vjerujeći da bih Vam time osvježio uspomene na dane iz 2017. kada smo Vam kao advokatska zajednica rekli što imamo povodom Vaših ranih advokatskih 'radova'", piše u reagovanju Anđelića.

On je Miloviću poručio da pismo nije "navodno".

"To pismo postoji, isto je napisano, u cjelosti ga je rukom napisao okrivljeni Do Kvon. To jasno govori o dometu Vaših neistina - da mu je donesena gotova izjava da je potpiše. Kad kažete 'mi', a pokušavate da me povežete sa g. Kurtijem, jedino što mogu da kažem da nikad u životu vidio nisam tu osobu, nikad nijedan kontakt na bilo koji način čak ni pogledom nisam ostvario sa tom osobom, čak ni kad je isti bio zaposlen u Privrednom sudu. 'Crtate' građanima Crne Gore 'kamen u cipeli' koji vas žulja od samog početka ove afere. Nije vam branilac izmislio niti falsifikovao dokumenta o odnosima okrivljenog i Spajića, od predstavnika kompanije mog klijenta sam dobio pismena dokumenta o poslovnim odnosima Milojka Spajića i kompanije okrivljenog Do Kvona, koje nisam niti ću dostavljati, te sam vam time dovoljno rekao o meni kao 'autoru' ove afere", napisao je Anđelić.

Pojasnio je da je otkazao punomoćje u trenutku kada je predmet izlazio van sudnice, dodajući da je "možda" pogriješio što nije došao da kaže Miloviću što mu je sve klijent ispričao o lideru njegove partije.

"Na Vašu žalost, posao advokata je nešto drugo, njegova najveća draž je u tome - da se takvima kao Vi suprostavim. Ne što se Vas plašim, Vi ste uvijek dobrodošli u moju kancelariju da vam pokažem o čemu pričam, ali pustite javnost na miru sa ovim prijetnjama 'biča božjeg' kad Vi dođete na vlast. Kad ste već tražili moj broj dan prije svega ovoga, trebali ste pokazati malo hrabrosti da me pozovete i tada bih vam sve pokazao, ne biste me ovako prizemno etiketirali".

"Kada pokušavate da poentirate da su 'iz te partije kazali da se ispostavilo da je Do Kvon pismo poslao samo Abazoviću, koji ga je onda proslijedio ostalim državnim zvaničnicima' obavještavam vas da je svojeručno napisano pismo okrivljenog dostavljeno u ponedeljak 5. 6. 2023. na adrese premijera, ministra pravde i Specijalnog državnog tužilaštva, o čemu postoji i prijemni pečat, a sa čim Vas takođe mogu upoznati na sastanku u mojoj kancelariji".

Komentarišući izjavu da je pismo "pisao advokat Do Kvona i kotorskih klanova, Anđelić, zajedno sa Kurtijem…", Anđelić je poručio:

"Pravniče Miloviću, po strani sad g. Kurti, kojeg ne znam ni kako izgleda. Mene je iskreno nasmijala ova pravna nepimenost kada me kvalifikujete 'advokat kotorskih klanova'. Prvo, pravniče Miloviću, 'klan' nije pravno lice, te je zastupanje istog nemoguće. Napomena, 'klan' je rječnik tabloidnih novinara, kuloarskih prepričavanja, dok biste kao pravnik trebalo da pokažete malo pravnog elana pa koristite definicije 'kriminalne organizacije', 'zločinačkog udruženja' itd… Drugo, ja Vam ni lično, ni profesionalno ne zamjeram ništa, jer poslije ideja o jednokrevetnim sobama, specijalnog što god, pravde sad...da me ovako nazivate ne smatram uvredom. Nego zabrinjavate građane kada biste ukinuli nekom pravo na odbranu, ko god on bio. Valjda pravo na branioca moramo da obezbijedimo svakome, nećemo valjda takve promjene uvoditi u pravni sistem Crne Gore. Omogućeno je pravo na odbranu i u najtežim postupcima u našem pravosuđu, možda bolje da preskočite ukidanje odbrane pripadnicima kriminalnih organizacija iz svog programa pravda sad. Najponosniji sam na period života kada sam kao mlad čovjek stao ispred okrivljenih uprkos čestom odijumu javnosti, nijednom ne izlazeći van granica svoje profesionalne obaveze, poštujući svakog u postupku ali braneći klijenta i njegova prava do poslednje odluke. Da mogu da vratim vrijeme ili biram šta bih u nekom narednom životu, zbog odnosa koji sad imam sa svojim branjenicima budite sigurni da bih radio isto. Moj život je advokatura i ne brinite, nikakvih aspiracija nemam prema partitokratiji i njenim blagodetima, ostavljam vam da uživate i u tom blatu podjele 'plijena'", rekao je Anđelić.

Miloviću, kojeg naziva kriptopravnikom, poručio je i da ga zamisli jedino kad "onako etiketira 'advokata klanova'".

"Jer kao neko ko za sebe tvrdi da je tako dobro informisan, trebali biste znati da je vama 24. kandidat na listi za predstojećim parlamentarnim izborim moj desetogodišnji (za mene vječni) partner u našem Advokatskom ortačkom društvu, advokat Darko Dragović. Više predmeta je okončano oslobađajućim i odbijajućum presudama, nego osuđujućim, imajući u vidu da su u pitanju tužilaštva i sudovi raznih gradova i stepena, možda malo da razmislite koliko broj sudija i tužilaca ste ovim etiketirali koji nisu po vašoj mjeri".

On se osvrnuo i na izjavu: "I desio se taj scenario, Do Kvona, koji je nudio milion eura ko mu omogući da se brani sa slobode, puštaju da se brani sa slobode, advokat izvlači od njega sve što je traženo, potom varaju i samog Do Kvona, čim im je sve potpisao što su tražili, vraćaju ga u zatvor, iako je branjenje sa slobode trebalo da rezultira njegovim bjekstvom na koje bi se zažmurilo zbog političke pomoći pred izbore".

"Kome je nudio okrivljeni Kvon novac? Ponovo apelujem na eksperte sekcije pravda sad da u formi krivične prijave obavijeste specijalnog tužioca o osnovu sumnje da je okrivljeni Do Kvon pokušao ili izvršio krivično djelo davanje mita. Kod mene su vam dokazi sa početka pisma, ako vam budu trebali. Pravniče Miloviću, vezano za ovo 'puštaju ga da se brani sa slobode' moram istaći da ste na II godini pravnog fakulteta na predmetu krivično procesno pravo trebali da naučite šta je pravosnažnost neke odluke u krivičnom postupku, onda ne biste iznosili ove besmislice 'otišao vratio se u zatvor'. Možda da pročitate da do pravosnažnosti rješenja okrivljeni ostaju u pritvoru? Informacije radi- istima je 23.5.2023. određen esktradicioni pritvor, koji počinje od momenta ukidanja pritvora koji je određen rješenjem sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici. Da vam pojasnim – iako pomenuta odluka o jemstvu bude pravosnažna, okrivljeni će se i dalje nalaziti u pritvoru ali sada po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici. Ne pokušavajte da me prepadate pričama o 'dogovoru i mojim (ranijim) malverzacija' nego ujutro prije raspodjele novih ministarsrkih fotelja pravac ulica Slobode, da specijalnom tužiocu vi i eksperti Pravde sad iznesete sve što imate o meni. Dok god to ne uradite, za mene i sami pretpostavljate što ste. Na kraju, iz kolegijalnih razloga. Zamislite vi advokaturu koja je preživjela toliko državnih sistema, političkih partija, vlada, predsjednika sudova, osionih pojedinaca, da je Vi i takvi kao vi uplaše. Da mi da brinemo oko „ispostavljanja faktura/baba/kola i dinara“ kad Vi dođete na vlast? Ne trošite vrijeme na advokaturu, probali se jednom 2017. – ne ide vam", kazao je Anđelić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.