Dvosatna blokada trajekta, radnici Instituta ne odustaju od zahtjeva
Blokada sa novske strane (Foto: Nevenka Macan, TVCG)

Dvosatna blokada trajekta, radnici Instituta ne odustaju od zahtjeva

Radnici Instituta "Dr Simo Milošević" blokirali su danas na dva sata prilaz trajektu Kamenari-Lepetane sa novske strane. Poručuju da neće odustati, te da će radikalizovati proteste ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Radnici tokom blokade nijesu dozvolili da niko siđe s trajekta.

Predsjednik Odbora direktora "Morskog dobra", Blažo Rađenović, zamolio je radnike Instituta da dozvole putnicima i vozilima da se iskrcaju sa trajekta. Oni su to odbili, poručivši da sa njim ne žele da razgvaraju.

Predsjednica sindikata radnika, Marija Obradović, ponovila je zahtjeve radnika i poručila još jednom da traže hitno rješenje za njihov status. 

"Još 8. maja smo tražili avans od 1, 2 miliona, a dobili smo 600.000 eura u ponedjeljak. Podsjećam da smo prethodni avans koji smo dobili odradili za dva mjeseca. Osnovni razlog što smo danas ovdje je to što u Vladi ne shvataju ovo sve ozbiljno. Institut i trajekt su žile kuacavice Herceg Novog. U trajekt se posljednjih mjeseci uližilo više od deset miliona, dok u Institut, koji se bavi zdravstvenom djelatnošću, zdravstvenim turizmom i medicinskom rehabilitacijom, nije uložen ni jedan euro pomoći", kazala je Obradović.

Rađenović je kazao da turisti, koji su takođe pogođeni blokadom trajekta, ne razumiju unutrašnji problem. Istakao je i da je danas izgubljeni novac od pazara trajekta trebalo da se slije u budžet svih građana, pa i samih radnika. 

"Mislim da bismo trebali da pokažemo  malo više razumijevanja", poručio je Rađenović, ističući da maksimalno podržava ne samo radnike Instituta, već sve obespravljene radnike u Crnoj Gori.

Zaposleni u Institutu zahtijevaju da im se isplate zaostale zarade, pola martovske, aprilska i majska plata, da se potpiše kolektivni ugovor.

Takođe, traže da se nađe rješenje za dalje poslovanje Instituta, kako više ne bi bilo neizvjesnosti u isplatama zarada.

Radnici su prije tri dana primili februarske zarade. Fond za zdravstveno osiguranje uplatio je avans u iznosu od 600.000 eura, ali zbog blokade računa po tužbama radnika novca je bilo dovoljno za samo jednu od četiri zaostale zarade.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.