Osporava se mogućnost zasijedanja SO Zeta u nedjelju: Nespojiva sjednica i brojanje glasova
ODBORNICI DF-A NEĆEPRISUSTVOVATI SJEDNICI

Osporava se mogućnost zasijedanja SO Zeta u nedjelju: Nespojiva sjednica i brojanje glasova

Izborni dan se ne završava u 20 časova, kada se zatvaraju biračka mjesta, te je potrebno primijeniti zakonske i podzakonske odredbe kako bi se omogućilo nesmetano ostvarivanje biračkog prava koje je garantovano Ustavom i zakonom, te ni u kom slučaju ne dovesti u pitanje regularnost održavanja izbora, piše u mišljenju Državne izborne komisije, koje potpisuje Nikola Mugoša, predsjednik. Mišljenje je uslijedilo nakon što je to od njih zatražio predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović, nakon što je predsjednik Skupštine opštine Zeta Luka Krstović zakazao sjednicu lokalnog parlamenta na dan izbora u nedjelju, 11. juna u 20 časova. Na toj sjednici bi se raspravljalo o deklaraciji kojom se poništava odluka Vlade o priznanju Kosova. U dopisu se navodi da je rješenjem o određivanju biračkih mjesta od 20. maja OIK odredila biračka mjesta kojim je biračko mjesto broj 9 smješteno u zgradi Opštine Zeta.

Predsjednik OIK-a Zeta Pavle Cavnić kaže da neće ulaziti u to da li je legalno održavanje sjednice jer iako jeste, onda nije legitimno.

– Mi imamo dva biračka mjesta u tom domu - Šušunja i Anovi. Jedno je u sali za vjenčanje, a drugo je hodnik doma. Što se tiče fizičkog kontakta oni mogu da uđu, ali se poslije 20 sati broje glasovi. Ja nijesam nadležan da tumačim zakon da li je zakazivanje Skupštine legalno. I da jeste po meni nije legitimno – smatra Cavnić.

Odbornik DNP-a Vesko Rašović očekuje da sjednica neće biti održana, jer to je preporuka DIK-a.

– Mi se nećemo pojaviti na sjednici u nedjelju, 11. juna u 20 sati. Očekujemo da se zakaže nova sjednica na kojoj će biti i razriješen predsjednik SO Luka Krstović. Tom sjednicom, na kojoj bi se razmatrala i smjena Krstovića ne može on predsjedavati, već to mora prepustiti potpredsjedniku SO Zeta – rekao je Rašović.

U dopisu DIK-a precizirano je da se biračkim mjestom smatra objekat u kojem se glasa i dvorište objekta u kojem se nalazi biračko mjesto.

–Zabranjeno je zadržavanje na biračkom mjestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora. Članom 70 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da se biračka mjesta u izbornoj jedinici otvaraju u sedam, a zatvaraju u 20 sati. U toku ovog vremena biračko mjesto mora biti neprekidno otvoreno. Biračima koji su se zatekli na biračkom mjestu u trenutku zatvaranja biračkog mjesta omogućiće se da glasaju, s tim što birački odbor prethodno utvrđuje broj i identitet tih birača. Ako se u toku glasanja naruše pravila iz stava 1 i 2 ovog člana birački odbor se raspušta i glasanje na ovom biračkom mjestu ponavlja – piše u zaključku Mugoše.

U dokumentu se dalje navodi da je članom 72 stav 3, 4 i 6 zakona propisano da na biračkom mjestu može biti prisutan istovremeno samo onoliki broj birača koliko biračkih kabina postoji na biračkom mjestu.

– Zabranjeno je zadržavanje na biračkom mjestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora, utvrđene ovim zakonom. Zbog povrede pravila sadržanih u stavu 1 i 4 ovog člana može se podnijeti prigovor OIK-u, koja odlučuje da li će se glasanje na tom biračkom mjestu ponoviti. Članom 91 zakona propisano je da po utvrđivanju rezultata glasanja birački odbor, bez odlaganja, a najkasnije u roku od šest časova od časa zatvaranja biračkog mjesta, dostavlja izborni materijal OIK-u. Državna izborna komisija ukazuje da je potrebno obratiti pažnju na član 72 stav 6 kojim je propisano da se zbog povrede pravila sadržanih u tom članu može podnijeti prigovor OIK-u, koja odlučuje da li će se glasanje na tom biračkom mjestu ponoviti – piše u mišljenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.