Ko je novi šef turske diplomatije: Bali-beg među političarima
/Foto: EPA

Ko je novi šef turske diplomatije: Bali-beg među političarima

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proteklog vikenda je imenovao ministre u svojoj vladi, a ministarstvo spoljnih poslova će od sada voditi Hakan Fidan. On je turski državnik i član AK partije, a ranije je bio direktor Nacionalne obavještajne organizacije od 2010. do 2023. godine. On će na ovoj poziciji zamijeniti Mevluta Čavušoglua, a često ga prati nadimak “Bali-beg među političarima”.

Čavušoglu je na ovoj funkciji bio od 2014. godine i postao je poznato ime u svjetskoj politici, pa je mnoge iznenadila vijest da više neće biti ministar. Takođe je važio i za jednog od najvjernijih Erdoganovih kadrova. Međutim, na početku novog istorijskog mandata, Erdogan je riješio da napravi radikalne promjene – Hakan Fidan je jedna od njih.

Kao bivši šef obavještajne službe, Fidan je „plivao na različitim terenima“, od Bliskog istoka do Evrope, Afrike do Rusije, prikupljajući uvide i šireći svoj uticaj. Njegov uspon na mjesto ministra spoljnih poslova, iako ne bez prethodnih izazova, označava značajnu prekretnicu u turskoj spoljnoj politici.

Ko je Hakan Fidan?

Hakan Fidan je rođen 1968. u Ankari. Prošao je obuku u Borbenoj školi kopnene vojske i Školi jezika kopnene vojske. Značajan dio akademskih studija završio je tokom službe u Oružanim snagama Turske (TSK).

Diplomirao je menadžment i političke nauke na Globalnom kampusu Univerziteta Merilend. Potom je magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Bilkent.

Radio je kao podoficir u Turskoj vojsci od 1986. do 2001. godine. Nakon službe u TSK-u, Fidan se fokusirao na akademski život i predavao je kurseve međunarodnih odnosa na univerzitetima Hacetepe i Bilkent u glavnom gradu Turske, Ankari.

„Dobrovoljno je 2001. godine napustio vojnu službu i diplomirao menadžment i političke nauke u Sjedinjenim Američkim Državama. Svoje studije nastavio je u Beču, Ženevi te Londonu“, piše Hurijet.

Fidan, koji je takođe radio u štabu NATO korpusa za brzo reagovanje u Njemačkoj, dvije godine je bio viši politički i ekonomski savjetnik u ambasadi Australije u Ankari, počev od 2001. godine.

Njegov rad je uključivao i rukovođenje Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju od 2003. do 2007. godine. Fidan, koji je 14. novembra 2007. imenovan za zamjenika podsekretara premijera, u novembru 2008. imenovan je za člana Borda Međunarodne agencije za atomsku energiju. Postao je član upravnog odbora Internacionalnog univerziteta Ahmet Jesevi 8. marta 2008. godine i dao ostavku na ovu funkciju u februaru 2011. godine.

Erdoganov „sef“

Radio je i kao savjetnik za bezbjednost aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Tada počinje njegov pravi politički posao. Erdogan je uvijek imao veliko povjerenje u Fidana i o njemu je u javnosti uvijek o njemu pričao u superlativima.

„On je moj čuvar tajni. On je čuvar državnih tajni. Fidan je veoma dobro obučen birokrata“, rekao je Erdogan jednom za njega.

Na međunarodnom planu, Fidan je bio na pozicijama u odborima u dvije specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija; Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO). Fidan je oženjen i ima troje djece.

Špijunska karijera

Fidan je rukovodio Nacionalnom obavještajnom organizacijom od 25. maja 2010. do 7. februara 2015. godine. Kada ga je imenovao na tu funkciju, Erdogan je time pokazao da ga veoma cijeni.

Ostavku na tu funkciju je podnio da bi se kandidovao za funkciju člana parlamenta, sa ciljem da predstavlja AK Partiju.

On je 9. marta 2015. godine, tačno 30 dana kasnije, povukao svoju kandidaturu. On je ponovo postavljen na svoju funkciju za nekoliko sati.

Tokom Minhenske bezbjednosne konferencije u februaru 2017. godine, dostavio je spisak od 300 navodnih pristalica Gulenovog pokreta Brunu Kalu, predsjedniku njemačke Savezne obavještajne službe u očiglednom očekivanju saradnje.

Ali spisak mnogo više navodi njemačke vlasti da upozore posmatrane ljude na aktivnosti turske obavještajne službe.

U septembru 2022. godine posjetio je Hamisa Hancera iz sunitskog bloka u iračkom parlamentu u Bagdadu i takođe se sastao sa iračkim predsjednikom Baramom Salihom.

Imenovan je za ministra spoljnih poslova 67. kabineta Turske 3. juna 2023. godine. nakon što je Erdoganova partija osvojila većinu na parlamentarnim izborima 14. maja, a Edogan ponovo postao predsjednik Turske nakon drugog kruga izbora 28. maja.

Kontroverze

Turski mediji su pisali da je Fidan tokom svog mandata na čelu obavještajne službe učestvovao u mnogim kontroverznim procesima, posebno u pokušaju državnog udara u Turskoj.

Tokom 2009. godine učestvovao je u tajnim mirovnim pregovorima sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) u Oslu zbog kojih je 2012. državni tužilac želio da ga ispita.

Redžep Tajip Erdogan je intervenisao u ime Fidana i kasnije je delegiran da održi razgovore sa šefom PKK-a Abdulahom Odžalanom koji se nalazi na doživotnoj robiji u zatvoru na ostrvu Imrali.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.