Milatović na Prespa forumu: Zemlje Zapadnog Balkana mogu ostvariti punu stabilnost samo članstvom u EU
Jakov Milatović

“Pitanje oko Otvorenog Balkana u Crnoj Gori politizovano, posmatram to sa ekonomskog aspekta“

Milatović na Prespa forumu: Zemlje Zapadnog Balkana mogu ostvariti punu stabilnost samo članstvom u EU

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, govoreći na panelu "Mir i demokratija nasuprot ratu i autokratiji" na Prespa forumu za dijalog, istakao je da puna stabilnost na Balkanu može biti postignuta samo članstvom zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Milatović je poručio da uspješan proces pridruživanja EU ima svoj politički i tehnički aspekt, ali da je rat u Ukrajini pokazao važnost političke perspektive i da predstavlja "poziv na buđenje", kako bi se pitanje evropskih integracija Zapadnog Balkana ubrzalo.

Govoreći o tome šta Crna Gora može da uradi na ubrzanju evropskog puta regiona Milatović je istakao da su promjene koje se dešavaju u našoj državi dokaz da Crna Gora može biti "uspješna priča" koja je veća od samih granica zemlje.

Imajući u vidu da je Crna Gora snažno posvećena jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje Milatović je kazao da punopravno članstvo Crne Gore u EU u najskorijem roku, može dati dobar primjer i zemljama regiona, i vratiti vjeru u politiku proširenja.

On je naglasio da je u politiku ušao kako bi uveo Crnu Goru u Evropsku uniju, i da taj zadatak predstavlja njegov politički prioritet.

Na pitanje o poziciji Crne Gore prema inicijativi “Otvoreni Balkan“ Milatović je naglasio da inicijativu posmatra iz ekonomskog aspekta.

“Kao ekonomista pristalica sam Balkana koji je otvoren za razmjenu roba, usluga i kretanje ljudi. Ako to može biti ostvareno kroz Otvoreni Balkan, Berlinski proces ili neki drugi proces, to je dobra stvar.“

Dodao je da je ta tema u Crnoj Gori politizovana ali da je, ako se pogleda kroz prizmu ekonomije, svaka inicijativa koja ne remeti evropski put a donosi dodatnu vrijednost građanima i ekonomiji - pozitivna.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.