Skandal trese Portugal: Policija otkrila 80 kidnapovanih igrača

Skandal trese Portugal: Policija otkrila 80 kidnapovanih igrača

Veliki skandal trese portugalski fudbal. U policijskoj raciji u trening centru u blizini Famalikaoa na sjeveru zemlje iz zatočeništva je oslobođeno 80 igrača koji su trebali biti žrtve trgovine ljudima.

Riječ je o igračima iz Južne Amerike, Afrike i Azije starosti od 13 do 23 godine.

Portugalski mediji pišu da je riječ o djeci i dječacima koji su namamljeni u trening centar u gradu Riba d‘Ave, kojim je upravljala menadžerska agencija "Bsports football academy".

Obećana im je prilika da će se boriti za ugovore u vrhunskim portugalskim klubovima, a roditelji su agenciji plaćali između 600 i 1300 eura mjesečno za troškove smještaja.

Život u "centru za obuku", kako prenose mediji, nalikovao je mješavini zatvora i internata.

Mladima su oduzeti pasoši i zabranjeno im je samostalno kretanje.

Većina njih će se nakon svjedočenja na sudu vratiti u domovinu.

Ministar sporta u portugalskoj vladi Žoao Paulo Koreja, najavio je dalju borbu protiv ilegalnog vrbovanja igrača i trgovine ljudima kroz profesionalni fudbal.

Za umiješanost u ovaj slučaj osumnjičen je i Mario Kosta, predsjednik glavne skupštine portugalske lige, najelitnijeg takmičenja u zemlji.

Policija mu je već pretražila kuću, a on je podnio ostavku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.