Počevši priču s prolaskom dva miliona vozila
Ilustracija

Ambasador Kine čestitao Dan državnosti

Počevši priču s prolaskom dva miliona vozila

U susret 13. julu, Danu državnosti Crne Gore, ujedno obilježavamo i prvu godišnjicu od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice auto-puta "Princeza Ksenija“. Prema podacima Monteputa, od jula prošle godine ovom dionicom bezbjedno je prošlo više od dva miliona vozila, što je ekvivalentno kao da je svaki stanovnik Crne Gore prošao njom tri puta i više.

Autorski tekst ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Fan Kuna

Projekat posjeduje tri važne karakteristike, odnosno „visoku bezbjednost, visok stepen iskorišćenosti i visoke standarde kvaliteta“, zbog čega se već pozicionirao kao vodeći zajednički projekat Kine i Crne Gore u okviru saradnje kroz inicijativu “Pojas i put“.

Ove godine obilježava se deseta godišnjica inicijative “Pojas i put“ koju je predložio predsjednik NR Kine Si Đinping. Tokom protekle decenije, više od 150 zemalja i 32 međunarodne organizacije potpisalo je preko 200 dokumenata o saradnji na zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta” sa Kinom. Inicijativa je rezultirala sa više od 3.000 projekata saradnje, što je dovelo do investicija od skoro trilion američkih dolara i otvorilo više od 400.000 radnih mjesta u zemljama obuhvaćenim njom.

Pridržavajući se principa opsežnih konsultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi, inicijativa „Pojas i put“ postala je međunarodna platforma za saradnju koja prevazilazi geografska ograničenja, probija kulturne razlike, integriše razvojne potrebe i kao takvu su je brojne zemlje širom svijeta pozdravile i podržale. Ona je postala javni proizvod koji Kina pruža međunarodnoj zajednici, te je šireći misiju izgradnje boljeg svijeta za sve, donijela opipljive koristi narodima iz svih zemalja duž nje. Zahvaljujući saradnji u okviru inicijative “Pojas i put”, Hrvatska je ostvarila svoju dugogodišnju želju da poveže djelove svoje kopnene teritorije sa ostrvima, a Srbija svoj san još od prije 30 godina o puštanju u saobraćaj obilaznice oko Beograda.

U Aziji će brza pruga Džakarta-Bandung koju je izgradila kineska kompanija, sa brzinom od 350 kilometara na sat, postati prva brza pruga u Indoneziji, pa čak i cijeloj jugoistočnoj Aziji. U Africi, Kina je od 2000. godine izgradila više od 6.000 kilometara pruga, 6.000 kilometara puteva, skoro 20 luka, više od 80 velikih energetskih objekata i izgradila više od 130 bolnica i klinika, više od 170 škola i 45 sportskih centara i realizovala više od 500 poljoprivrednih projekata, čime je pokrenut i unaprijeđen ekonomski i društveni razvoj afričkih zemalja i donesena konkretna korist lokalnom stanovništvu.

Ove godine navršava se i šest godina od potpisivanja memoranduma o razumijevanju u okviru inicijative „Pojas i put“ između Kine i Crne Gore. Zahvaljujući saradnji u sklopu inicijative “Pojas i put“ i mehanizma saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, prioritetna dionica auto-puta „Princeza Ksenija“ čiji je glavni izvođač radova bila kineska kompanija, postala je pravi „brend projekat“ koji svjedoči o praktičnoj saradnji dvije zemlje i koji je sjajna osnova za dalju saradnju u budućnosti.

Činjenice su pokazale da ovo nije samo put bezbjednosti, koji poboljšava uslove saobraćaja u Crnoj Gori i značajno smanjuje broj saobraćajnih nezgoda, već je to i put razvoja, koji pokreće ekonomski razvoj svih oblasti uz sami auto-put, pa i cijele države Crne Gore, posebno razvoj turizma, koji će pomoći da se ublaži problem neuravnoteženog razvoja između sjevera i juga zemlje. Ovo je ujedno i put povezivanja, koji olakšava interkonekciju Crne Gore sa zemljama regiona i ostatka Evrope i jača status Crne Gore kao regionalnog saobraćajnog čvorišta, a takođe je i put ka prosperitetu, koji je podigao povjerenje međunarodne zajednice u razvojne perspektive Crne Gore i doprinosi što skorijoj integraciji Crne Gore u evropsku porodicu.

Međutim, ovo je nadasve put prijateljstva, koji je dalje produbio tradicionalno prijateljstvo naroda Kine i Crne Gore i dodatno učvrstio temelje našeg prijateljstva. Kao dobar i istinski prijatelj Crne Gore, Kina će, kao i uvijek, ostvarivati praktičnu saradnju sa Crnom Gorom zasnovanu na principima međusobnog poštovanja, jednakosti, uzajamne koristi i saradnje u kojoj svi dobijaju, kako bi se pokrenulo novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu i odnosima Kine i Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.