Stanovnici njemačkih gradova koji zarađuju više od 5.000 eura
Ilustracija

Stanovnici njemačkih gradova koji zarađuju više od 5.000 eura

Okruzi i gradovi s najvećim prosječnim platama nalaze se u Zapadnoj Njemačkoj, dok se oni s najnižim platama nalaze u Istočnoj Njemačkoj.

Na vrhu liste gradova u kojima su najveće plate su zapadnonjemački gradovi Ingolstadt (5.282 eura) i Volfsburg (5.238 eura). Najmanje prosječne plate imaju oni koji žive u okruzima Gerlic (2.650 eura) i Šneberg (2.651 euro) u Sakoniji, piše Fenix-magazin.

Kako navode njemački mediji, decenijama nakon ujedinjenja Njemačke, postoje značajne razlike između plata na zapadu i plata na istoku zemlje. Čak 71 posto istočnonjemačkih kvalifikovanih radnika zarađuje manje od svojih kolega na Zapadu. Pogotovo u velikim preduzećima, plate gotovo da nisu promijenile posljednjih godina.

Podaci govore kako je 38 posto radnika dobilo manje novca od nekvalifikovanih radnika sa Zapada.

Prema pisanju njemačkih medija, razlika između prosječnih plata na istoku i zapadu zemlje smanjila se za samo 47 eura od 2000. do 2022. godine.

Godine 2000. ta razlika je iznosila 642 eura, a krajem 2022. godine 595 eura.

U kompanijama s više od 250 zaposlenih jaz između istoka i zapada se u ovom razdoblju čak povećao za 161 euro.

Kada je u pitanju razlika između plata između Istoka i Zapada na godišnjem nivou, ona prema pisanju njemačkih medija iznosi gotovo 13.000 eura.

U 2021. godini razlika u platama između istoka i zapada Njemačke je prema pisanju medija iznosila 12.173 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.