Reisinger: Pred sudovima zanimljiva vremena kada budu donosili odluke na osnovu dokaza iz EnchroChat-a i SKY-ECC-a
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu od kojeg se očekuje da se kategorično izjasni u vezi dokaza iz EnchroChat i SKY-ECC komunikacije

Reisinger: Pred sudovima zanimljiva vremena kada budu donosili odluke na osnovu dokaza iz EnchroChat-a i SKY-ECC-a

U intervjuu za Crimeste savjetnik Krisa Lodena, Reisinger komentarisao je presude koje se donose na osnovu dokaza EnchroChat-a i SKY-ECC-a.

Od strane novinara Crimeste-a upitan je da li presuda može imati posljedice za slučajeve Encro u Holandiji?

Izrazio je očekivanje upravo zato što je diskusija bila fokusirana na principe EU i obezbjeđivanje efikasne pravne zaštite osnovnih prava unutar EU. Poručuje da sada moraju čekati do 26. oktobra 2023. godine, jer se tada očekuje zaključak GR-a.

Upitan je koji su još slučajevi vezani za usluge šifriranja u toku u Evropi?

"Koliko mi je poznato, ovo je jedini slučaj koji se vodi pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu. Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu trenutno se vode predmeti protiv Francuske u vezi EncroChat (iz Ujedinjenog Kraljevstva) i Sky ECC (iz Holandije). Ovi slučajevi se tiču ​​pritužbi na povredu privatnosti. Osim toga, trenutno je u toku slučaj iz Turske koji se odnosi na drugu uslugu šifriranja, ByLock. U tom slučaju iznesene su žalbe na povredu prava na pravično suđenje jer dokazi nisu mogli biti testirani (kao u Holandiji). Stoga će na evropskim sudovima biti zanimljiva vremena kada budu uslijedile odluke", kategoričan je Reisinger.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.