Marsela: Razočarani smo odlukom odlazeće Vlade, bilo je prirodno da podrže Italiju
Andreina Marselina, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

“Vlada Dritana Abazovića odlukom da za EXPO 2030. podrži Rijad, a ne Rim prekršila svoje međunarodne obaveze“

Marsela: Razočarani smo odlukom odlazeće Vlade, bilo je prirodno da podrže Italiju

Italija je sa razočaranjem saznala da je sadašnja odlazeća crnogorska vlast odlučila da podrži Rijad, a ne Rim za EXPO 2030. To je Pobjedi kazala ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela, povodom odluke Vlade Dritana Abazovića da svoj glas za održavanje svjetske izložbe da Saudijskoj Arabiji, a ne Italiji.

Kancelarija za međunarodne izložbe (BIE) je objavila da je za organizaciju Svjetske izložbe 2030. pet zemalja podnijelo kandidature: Ruska Federacija (Moskva), Republika Koreja (Busan), Republika Italija (Rim), Ukrajina (Odesa) i Kraljevina Saudijska Arabija (Rijad). U međuvremenu, kandidature su povukle Ruska Federacija i Ukrajina, tako da su aktuelne kandidature Republike Koreje, Republike Italije i Kraljevine Saudijske Arabije.

Porazna obrazloženja

Abazović je na sjednici Vlade u četvrtak rekao da će Crna Gora svoj glas dati Saudijskoj Arabiji, jer je, kako je rekao, Rijad već pobijedio, sa podrškom 128 zemalja.

“Interes Crne Gore da podrži ovu odluku je u tome što oni učestvuju u izgradnji jednog prosvjetno-edukacionog objekta u Crnoj Gori. Mislim da bilo bi racionalno da iskoristimo da oni jednom sumom višemilionskom podrže Univerzitet Crne Gore. Sve ostalo nije toliko racionalno, nemamo ništa protiv ostalih... Razumijem priče EU, EU, EU, ali Rijad su podržale i Grčka, Francuska, Bugarska, Španija. Treba da donesemo laganu odluku po mom sudu i to je to“, pokušao je odlazeći premijer da obrazloži svoju odluku.

Abazović je rekao i da su imali zahtjev da podrže Rim, jer je, kako je rekao, bivši ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić uputio notu da ćemo podržati Italiju bez odluke vlade, navodeći da to nije bila ispravna odluka.

“U Rijadu ćemo imati još bolji štand, više prostora, vjerovatno besplatno. To su stvari protokolarnog karakterta, neka se narod druži, spaja, neka se predstavljaju sve zemlje. Pobjednik je već poznat i mislim da ne treba da mi budemo van stroja“, nastavio je Abazović.

Miljanićev glas razuma

Da je odluka o kojoj Abazović priča “van stroja“ potvrdio je i ministar iz njegove vlade, Zoran Miljanić koji je ukazao da Crna Gora ipak treba svoj glas da da Italiji, a ne Saudijskoj Arabiji.

“Za novac se može sve uraditi. Ja ne mogu prihvatiti takve argumente i mislim da je Italija ipak susjed Crne Gore i zemlja koja je vodeća članica EU, prijatelj Crne Gore, tako da mislim da podrška Crne Gore treba da ide Italiji. EU je naš glavni cilj i Crna Gora je dio evropske priče“, rekao je Miljanić, koji je svojim statovima ostao u manjini.

Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma, stao je uz Abazovića, rekavši da “glasom za Rijad, Vlada pokazuje globalni karakter“.

Razočaranje u Rimu

Odluka Abazovićeve vlade, za Italiju je iznenađenje i razočaranje.

Ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Andreina Marsela rekla je za Pobjedu da nikako nijesu očekivali ovakvu odluku Vlade.

“Sa razočaranjem smo saznali da je sadašnja odlazeća crnogorska vlada odlučila da podrži Rijad, a ne Rim za EKSPO 2030. godine posebno imajući u vidu da smo, verbalnom notom, dobili zvaničnu podršku Crne Gore za našu kandidaturu“, rekla je Marsela za list Pobjede.

Njihova očekivanja su, kaže ambasadorka, bila da će Podgorica stati uz Rim.

“Veze između Italije i Crne Gore su takve i duboke da takvu odluku sigurno nijesmo očekivali. Za NATO saveznika koji teži da se pridruži EU, trebalo bi da bude prirodno da podrži kandidaturu Rima“, rekla nam je Marsela.

Glasanje za izbor zemlje u kojoj će se organizovati EXPO 2030. biće održano tokom 173. Generalne skupštine Kancelarije za međunarodne izložbe, u novembru 2023. godine. Glasanje je tajno, po principu – jedna država, jedan glas.

Poziv da Crna Gora svoj glas da Rimu, uputio je i aktuelni šef države.

Predsjednik Jakov Milatović rekao je da je, uoči zvanične posjete Italiji, primio ambasadorku Marselu i saopštio stav da kao predsjednik smatra da država treba da iskaže konzistentnost u pogledu ranije zauzetog stava da se podrži kandidatura Rima za domaćina Svjetske izložbe EXPO 2030.

“Uvažavajući viševjekovne odnose Crne Gore i Italije, ova podrška na liniji je zajedničkih evropskih vrijednosti, kao i kulturološke i tradicionalne povezanosti dvije države“, poručio je Milatović Abazovićevoj odlazećoj vladi.

Belan: Promjenom odluka unižavate državu i pokazujete neozbiljnost

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan kazao je za Pobjedu da je Crna Gora dala podršku Italiji da u Rimu organizuje EXPO 2030. i da je apsolutno neozbiljno da Vlada mijenja tu odluku, naročito jer je država to preuzela kao međunarodnu obavezu.

“To je ono što nazivamo preuzimanjem međunarodnih obaveza, to predstavlja ozbiljnost jedne države i vlade – kada ste nekog podržali za tako važan događaj kao što je EXPO, mijenjanjem te odluke vi unižavate državu, pokazujete neozbiljnost, da nijeste partner i da se na vašu riječ i obećanje ne može računati“, rekao je Belan.

1633071678belani1118x7451024x682

Vatroslav Belan

Belan, koji je bio direktor Paviljona na EXPO-u u Šangaju 2010. godine, dijelom učestvovao u pripremi EXPO-a u Milanu 2015. godine i bio zamjenik generalne komesarke za Dubai, kazao je da se moramo voditi spoljnopolitičkim prioritetima, napominjući da svjetska izložba ima određenu političku dimenziju, iako je u pitanju ekonomsko-investiciona, promotivno-globalna platforma.

“I te elemente treba imati u vidu. Naše partnere ne zanima ko je trenutno vlast i premijer jer smo mi svi Crna Gora. Tako da nije pogriješio Dritan Abazović, već Crna Gora. Unižena je Crna Gora jer ispada da nije partner, a potvrdila je da će dati podršku Italiji“, istakao je Belan.

Prema njegovim riječima, dvije vlade od 2020. godine su u svakom smislu ponizile državu i predstavljaju se međunarodnoj zajednici kao nepouzdan partner.

Kao glavni razlog za posljednji propust Belan vidi otklon od odluka koje su donosili vlada Duška Markovića i bivši predsjednik Milo Đukanović.

“Apsolutno po pitanju svake društvene teme to je očigledno glavni razlog. To se vidi i po pitanju Pomorskog saobraćaja, Montenegro erlajnza, Kombinata aluminijuma, Svetog Stefana... Jedini cilj dvije vlade od 2020. godine bio je otklon od onoga što je bilo do momenta promjene vlasti, pa čak i od evropske agende i značajnijeg partnerstva u NATO-u. Sve elemente koji su do 2020. postavljeni da Crna Gora bude prezentovana u međunarodnoj zajednici kao relevantan partner oni su urušili i trebaće prilično vremena da naša država u međunarodnoj zajednici ponovo postane subjekt čijoj se riječi vjeruje“, naglasio je sagovornik tog lista.

On je rekao da ovo nije gaf kad je EXPO u pitanju. Podsjetio je na povlačenje učešća sa izložbe u Dubaiju, pa određevanje nove crnogorske delegacije koja će nas predstavljati na toj važnoj platformi.

“To se desilo iz populističkog razloga i mišljenja: šta će to nama. Onda su shvatili kolika je to međunarodna obaveza. Radi se o međunarodnom ugovoru od kojeg ne možete da odustanete samo zato što je započet u vrijeme premijera Duška Markovića i predsjednika Mila Đukanovića. Kad su vidjeli šta je ozbiljna politika, kad su udarili glavom o zid i suočili se sa posljedicama, onda su brže-bolje rekli: “Zbunili smo se, idemo ponovo u Dubai“. I onda zbrda-zdola su nastavili projekat“, naveo je Belan.

Ovo je, napominje, samo još jedan dokaz koliko Crna Gora kao država ne razumije značaj ove izložbe u međunarodnim i ekonomskim relacijama i koliko tom događaju pristupa paušalno.

“Ne razumijemo koliko je to važna platforma za prezentaciju država, prije svega malih država i njenih ekonomskih, investicionih potencijala. Njena vidljivost se značajno uvećava učešćem na EXPO-u“, istakao je Belan.

Kao primjer uspješnog učešća Crne Gore navodi Šangaj 2010, kada smo prvi put učestvovali na EXPO-u, nakon 105 godina pauze. Tada je Crnogorski paviljon posjetilo više od 2,5 miliona ljudi.

“To nijesu samo bili Kinezi, već biznismeni, investitori iz Jugoistočne Azije i cijelog svijeta. Nijesmo shvatili koliki je to potencijal i zato nam se dešavaju ovakvi gafovi poput Dubaija i sada Rima. U dvije manifestacije zaredom mi blamiramo državu i to je uradila ista struktura“, zaključio je Belan za naš list.

Đukanović pozvao MVP i Vladu da ne povlače podršku Rimu

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je Ministarstvo vanjskih poslova i Vladu Crne Gore da ne povlače opredijeljenu podršku kandidaturi Rima za domaćina Svjetske izložbe EXPO 2030.

“Podrška Italiji donijeta je nakon niza susreta na najvišem nivou i na temelju osnovnog principa crnogorske vanjske politike koji je poštovan od obnove nezavisnosti, a u skladu sa kojim susjedi, države Evropske unije i države NATO imaju apsolutni prioritet u opredjeljivanju podrške za kandidature u međunarodnim forumima“, naveo je Đukanović.

MiloDjukanovic

Milo Đukanović

Uz puno uvažavanje protivkandidata, Đukanović napominje da su istorijske veze, prijateljstvo i savezništvo Crne Gore i Italije i više nego snažan i opravdan razlog da Crna Gora ostane pri ranijoj odluci i potvrdi kredibilitet u bilateralnim odnosima.

“Takođe, pozivam predsjednika Jakova Milatovića da se svojim autoritetom založi da podrška italijanskoj kandidaturi ostane na snazi“, poručio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.