Velika Britanija obilježava godinu dana od smrti kraljice Elizabete
Kraljica Elizabeta

Velika Britanija obilježava godinu dana od smrti kraljice Elizabete

Velika Britanija uz privatne počasti bez javne ceremonije obilježava prvu godišnjicu smrti kraljice Elizabete Druge koja je vladala 70 godina i čiji je presto naslijedio njen sin Čarls Treći.

Kraljica Elizabeta Druga (96) umrla je 8. septembra 2022. u svom zamku Balmoral u Škotskoj, gdje je tradicionalno provodila ljeto.

Tada je počeo period nacionalne žalosti tokom kojeg su stotine hiljada Britanaca čekale satima da odaju posljednju poštu kraljici i poklone se pred njenim kovčegom.

Godinu dana kasnije, nije planiran nijedan veliki javni događaj u znak sjećanja na njenu smrt i promjenu ere u britanskoj monarhiji.

“Sa velikom ljubavlju se sjećamo njenog dugog života, njene posvećene službe i svega što je ona značila za mnoge od nas“, rekao je kralj Čarls Treći u snimljenoj poruci.

“Takođe sam duboko zahvalan na ljubavi i podršci koje su iskazane mojoj supruzi i meni tokom ove godine, jer činimo sve što možemo da vam svima budemo na usluzi“, dodao je kralj.

Iako je Čarls manje popularan od majke, nedavno istraživanje je pokazalo da 59 odsto Britanaca vjeruje da kralj dobro obavlja svoju posao, dok 17 odsto misli suprotno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.