Prva futuristička duhovita drama
Foto: Bjelopoljsko pozorište

Prva futuristička duhovita drama

Bjelopoljsko pozorište započelo je rad na drami „Nobelovci“ Obrada Nenezića, čija će premijera biti 30. septembra.

Ova duhovita drama je, još kad je napisana, prije dvadesetak godina, proglašavana prvom futurističkom duhovitom dramom kod nas. Tada je prevedena na slovenački i engleski jezik i objavljena u Sloveniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Imala je javna čitanja u Ljubljani na festivalu „Preglej na glas“ i na Sterijinom pozorju u Novom Sadu (tada pod nazivom „Lešinari“). Zapažena je bila inscenacija u Nikšićkom pozorištu sa mladom glumačkom postavom, te je njenom izvedbom otvorena i nova zgrada tog teatra.

Sadašnja postavka u režiji autora teksta Nenezića umnogome se razlikuje od prethodne.

- Imaćemo priliku da uđemo u autistični svijet mladog genija, kojeg igra Omar Bajramspahić, a koji pravi androide i genoide kako bi pomogli ljudskom rodu. On zna da se uman čovjek ne boji vještačke inteligencije, jer sve što je čovjek stvorio u humanom smislu ne može nauditi čovječanstvu više od samog čovjeka. Međutim, drugi tako ne misle ni o čovjeku ni o androidima. Prije svega njegova majka, koju igra Moamer Kasumović, koja sebi pripisuje sinov uspjeh što dovodi do niza komičnih situacija, te ovaj komad svrstava i u porodičnu komediju situacije i karaktera, kao i zabune – rekao je Nenezić za Pobjedu. Karaktere iz ovog komada ne interesuje nauka već profit koji stvara mladi naučnik kojeg holandska vlada nominuje za Nobelovu nagradu što privlači lešinare: Van Nistelvana koji vodi dvostruki život, a kojeg igra Jovan Dabović. - Tu je influenserka Margo M, takođe naše gore list koja zavodi neiskusnog naučnika, a koju igra Slađana Merdović, te naučnikov otac koji se pojavljuje poslije mnogo godina privučen slavom svog sina, a koga igra Petar Novaković – rekao je autor teksta i reditelj.

Scenografiju predstave „Nobelovci“ potpisuje Milivoje Kovačević, a originalnu muziku i izbor Slobodanka Bobana Dabović-Đurić. Producent projekta je Samir Zaimović, a direktor Jasmin Ćorović.

Pored izuzetnog amaterskog djelanja čija je kruna Festival dramskih amatera, produkcijsko Bjelopoljsko pozorište ovim projektom želi da uspostavi kontinuitet profesionalnih produkcija, te se u budućnosti etablira kao još jedno profesionalno pozorište u Crnoj Gori.

Izvor Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.