Redakcija Kodex.me obavijestila Američku ,Njemačku ,Britansku i Belgijsku ambasadu zbog pritiska na saradnike i napad na novinare, na javni interes, demokratiju i  prava svih građana

Osnovno tužilaštvo u Bijelom Polju na čijem je čelu Katarina Kljajević zloupotrebom pokušava da zaplaši i ućutka novinare

Redakcija Kodex.me obavijestila Američku ,Njemačku ,Britansku i Belgijsku ambasadu zbog pritiska na saradnike i napad na novinare, na javni interes, demokratiju i prava svih građana

Svaki pritisak i napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. Privođenja saradnika portala Kodex.me subotom i nedeljom na informativne razgovore , prijećenje kaznenim prijavama, primjer je brutalnog i frapantnog pritiska na novinare i redakciju.

Situacija podsjeća na neka druga vremena kada su novinari i njini saradnici bili hapšeni, iscrpljivani informativnim razgovorima, prisluškivani, kada im se upadalo u stanove i prijetili im oni koji bi trebali da sprovode zakone i vladavinu prava.

Redakciju Kodex.me, novinare i njene saradnike, nikakvi pritisci ne mogu niti će  uplašiti, već naprotiv takve zloupotrebe  biće nam još veća motivacija  da se bavimo  istraživačkim novinarstvom i profesionalno obavljamo  svoj posao, te informisati javnost o anomalijama u društvo.

Objavljivanje u medije  i izvještavanje  javnosti staje se na put anomalijama koje su inficirale i razaraju djelove crnogorskog  sistema, ovog puta zdravstva.
Najvažniji stub jednog društva, zajednice je sloboda medija, koja ne smije biti ugrožena .

O svakoj prijetnji ili bilo kom vidu pritiska na novinare i redakciju Kodex.me  ćemo redovno obavještavati Ambasade USA, Velike Britanije, Njemačke i Belgije.

InCollage20230922125125964

O PRITISKU NA NOVINARE OBAVJEŠTENI SU:

1. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država
2. Ambasada Veike Britanija
3. Ambasada Belgije
4. Ambasada Njemačke
5. OSCE
6. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

 

Svaki državni službenik koji zloupotrijebi svoj položaj ( kao što je sada slučaj ) da bi prijetio ili vršio pritisak na novinare će imenom, prezimenom i funkcijom biti javno prozvat, uz opširno obrazloženje zašto to radi i o tom će biti obaviještene ambasade Kvinte i ostale Evropske organizacije koje se bave ljudskim pravima. Zakon mora biti isti za sve !

 

ZAŠTO SU PRIVOĐENI SARADNICI PORTALA SUBOTOM I NEDELJOM

Po hitnom postupku, službenici bjelopoljske policije dolaze " subotom i nedjeljom "   ispred kuće, uručuju poziv da se jave za 15-20 minuta, uz naglašavanje ako se ne odazovu, bice uhapšeni, privedeni. Čitavo vrijeme tih 15-20 minuta stoje ispred kuće i čekaju, i uz pratnju sprovode do stanice policije.

Šta se dešava ? Čemu ta hitnost ? Kao da se desila neka likvidacija ili je neko prokopao tunel ispod Osnovnog tužilastva ?

U policiji ih inspektori ispituju, odmah su im stavili na sto neke članove zakona kojim im prijete zatvorskim kaznama, zatim ih pitaju odakle vam slike dr Cimbaljevića da objavite baš  u mediji?

Slike su logično javno dostupne na google i društvenim mrežama i svaki mediji može da ih koristi, to bi valjda trebalo da znaju državni službenici koji se bave istragama. Šta je užasno da jedan od inspektora ide toliko daleko da daje "prijateljski savjet" i smjernice saradnici portala da bi joj bilo najbolje da napusti portal ?? O čemu se ovdje radi ?

To su bili jedini od  razloga za navodno  privođenje " subotom i nedjeljom " saradnika portala ,u stvari se radi o klasičnom i brutalnom pritisku na supruge i majke maloljetne djece, progonu i zastrašivanju da se ne piše o temama koje se možda nekom od njihovih šefova ne dopadaju.

Na kraju razgovora inspektor uredno naglašava da on to ne radi na svoju ruku nego sve radi po naređenju Osnovnog državnog tužilastva na čijem je čelu Katarina Kljajević.

Uredništvo,novinari i saradnici Kodex.me će nastaviti javnost objektivno da obavještavaju o aktuelnim dešavanjima, i neće dozvoliti nikom da zloupotrebom službenog položaja , prijetnjama i raznim oblicima pritiska određuje uređivacku politiku portala. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.