Posljednji kum sicilijanske mafije Diabolik pao u komu: Sa 18 počinio prvo ubistvo, bio dio grupe koja je ubila sudiju Falkonea
Mateo Mesina Denaro

Posljednji kum sicilijanske mafije Diabolik pao u komu: Sa 18 počinio prvo ubistvo, bio dio grupe koja je ubila sudiju Falkonea

Posljednji kum sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro, koji je u januaru uhapšen nakon trideset godina provedenih u bjekstvu, u ireverzibilnoj je komi u bolnici, a ljekari su odučili da prestanu da ga hrane, objavili su italijanski mediji.

Mesina Denaro ima 61 godinu, ali već nekoliko godina boluje od raka debelog crijeva.

Upravo je odluka da započne s liječenjem rezultovala njegovim hapšenjem nakon posjeta klinici u glavnom gradu Sicilije Palermu.

Nakon hapšenja Denaro je osuđen na doživotni zatvor šest puta zaredom i zatvoren u strogo čuvanom zatvoru u L’Akvili, gdje je, prema dostupnim informacijama, nastavio liječenje.

Zdravstveno stanje mafijaša posljednjih se dana pogoršalo i sada je u „ireverzibilnoj komi“, pišu italijanski mediji.

Denaro je sam tražio da ne bude reanimiran.

Bio dio grupe koja je ubila sudiju Falkonea

Poznat po nadimku Diabolik, imenu zločinca i protagonista poznatoga italijanskog stripa kojega je i sam obožavatelj, Mateo Mesina Denaro bio je dugogodišnji šef Koza nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani, premda je njegova moć sezala do Palerma.

Bio je nemilosrdni ubica i posljednji predstavnik stare garde Koza nostre.

Godine 1992. bio je dio grupe mafijaša koje je tadašnji mafijaški šef Salvatore Rina (1930. – 2017.) poslao u Rim da ubiju sudiju Đovanija Falkonea, poznatog borca protiv mafije.

To im je uspjelo u bombaškom napadu 23. maja blizu Palerma.

Denaro je nestao u ljeto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji.

U godinama koje su uslijedile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svoga rodnog grada Kastelvetrana na zapadnoj Siciliji.

Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove porodice i prijatelja policija je na kraju došla do Denara i uhapsila ga u privatnoj klinici u Palermu, kamo je došao na redovni ljekarski pregled.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.