Šćepanović: Širimo misiju koja vodi do digitalizovane Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Šćepanović: Širimo misiju koja vodi do digitalizovane Crne Gore

Šesta sjednica Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, čiji je fokus bila veoma uspješna međuresorna saradnja, koja je u prethodnom periodu rezultirala konkretnim razvojnim programima i zajedničkim aktivnostima u više oblasti pametne specijalizacije održana je danas. Jedan od svijetlih primjera je i Javni poziv za učešće u Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji, koji je danas objavio Fond za inovacije Crne Gore, a rezultat je saradnje tri ministarstva – Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kapitalnih investicija.

“Redovnim sastajanjem i uspješnom realizacijom obaveza koje su previđene Planom rada za ovu godinu, potvrđujemo i našu opredijeljenost da se pitanju inovacija i pametne specijalizacije posvetimo odgovorno i da i na ovaj način zajednički širimo misiju o razvoju ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama, koja vodi do zdrave, digitalizovne i održive Crne Gore. A to jeste krajnji cilj Strategije pametne specijalizacije”, saopštila je ministarka nauke Biljana Šćepanović.

Na današnjoj sjednici Savjeta konstatovano je da je Crna Gora ispunila uslove iz procjene Evropske komisije za Strategiju pametne specijalizacije i Vlada će zvanično uputiti pismo Evropskoj komisiji o ispunjavanja ovih obaveza, a kako bi se stekli uslovi i za finalnu pozitivnu ocjenu o ovom dokumentu.

Vlada je nedavno usvojila Akcioni plan za sprovođenje Operativnog programa S3 za period 2023-2024, a za čiju realizaciju je planirano 45,7 miliona eura, najvećim dijelom iz nacionalnog budžeta (47 odsto) i EU fondova (37 odsto).

U toku je i interim evaluacija Strategije pametne specijalizacije za period 2019-2022, čiji nalazi će biti polazna osnova za adekvatnu pripremu narednog ciklusa strateškog planiranja 2025-2029, koji će otpočeti već 2024. godine.

Na današnjoj sjednici, predstavljena je i Komunikaciona strategija S3, aktivnost realizovana uz podršku UNDP-ija. Komuniciranjem segmenata S3 Strategije, omogućava se razumijevanje i informisanost građana o činjenici da primjena S3 dovodi do poboljšanja kvaliteta života na realan, održiv i zdrav način, po mjeri modernog čovjeka u društvu koje karakterišu brze promjene.

Pored činjenice da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije 2019. godine, ona prednjači u Regionu i u njenoj primjeni i predstavlja primjer dobre prakse kako u upravljanju, odnosno funkcionalnom implementacionom okviru, tako i u održavanju procesa preduzetničkog otkrivanja.

Operativna radna tijela Savjeta, Inovacione radne grupe po prioritetnim S3 oblastima, imaju ključnu ulogu u funkcionisanju ovog okvira, a Savjet je danas usvojio novi sastav ovih grupa, na osnovu prethodno sprovedenih javnih poziva od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Savjet se upoznao i sa Strategijom regionalnog razvoja 2023-2027, zatim sa statusom razvoja politike klastera, te informacijom o realizaciji aktivnosti na projektu Digitalna Evropa, kao i o Državnom planu o upravljanju otpadom i Informacijom o stanju životne sredine Crne Gore.

Naredna sjednica Savjeta će se održati do kraja IV kvartala 2023. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.