Orban: Mađarska ne žuri da ratifikuje kandidaturu Švedske za ulazak u NATO
Viktor Orban

Orban: Mađarska ne žuri da ratifikuje kandidaturu Švedske za ulazak u NATO

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da se njegova zemlja ne žuri da ratifikuje kandidaturu Švedske za ulazak u NATO, nagovještavajući da bi Švedska mogla da očekuje dodatna odlaganja za postajanje članice vojne alijanse.

U obraćanju na otvaranju jesenjeg zasijedanja mađarskog parlamenta Orban je rekao da "ništa ne prijeti švedskoj bezbjednosti" i da se prema tome Mađarska "ne žuri" da ratifikuje pristupanje te zemlje NATO.

Orban je ovo rekao poslije nedavnih izjava drugih visokih mađarskih zvaničnika u kojima je nagoviješteno da ratifikacija švedske kandidature možda uopšte neće biti stavljeno na dnevni red jesenjeg zasijedanja parlamenta.

U četvrtak je šef parlamentarne grupe Orbanove partije Fides Mate Kočiš rekao da vidi malo šanse da parlament glasa o toj temi ove godine.

Mađarska i Turska su jedine dvije zemlje članice NATO koje nisu ratifikovale švedsku kandidaturu za ulazak.

Švedska je zajedno sa susjednom Finskom odustala od svoje dugogodišnje vojne neutralnosti kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, i obje su ubrzo zatražile da postanu članice Alijanse.

Orbanova partija Fides je odlagala ratifikaciju kandidature Finske ali je brzo odobrila u martu kada je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ukazao da bi njegova vlada mogla da je ratifikuje.

Orban je danas takođe kritikovao ukrajinsku vladu pod predsjednikom Volodimirom Zelenskim navodeći da Mađarska neće podržati Ukrajinu po bilo kom međunarodnom pitanju dok se ne vrate jezička prava dosta velike mađarske manjine u zapadnoj Ukrajini.

On je takođe rekao da je Mađarska bila "prevarena" planom EU da dozvoli prolaz ukrajinskih žitarica preko Mađarske kada su isporuke preko Crnog mora otežane zbog rata sa Rusijom i da su isporuke ukrajinskih proizvoda koje su trebale da idu u Afriku prodavane u Mađarskoj po nižim cijenama što je vršilo pritisak na domaće proizvođače.

 

 

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.