Milatović bi evropsku vladu sa prosrpskim i proruskim kadrom
Jakov Milatović

Šef države parlamentarnim partijama na potpisivanje dostavio dokument kojim se zadire u ustavne nadležnosti premijera

Milatović bi evropsku vladu sa prosrpskim i proruskim kadrom

Predsjednik države Jakov Milatović predstavio je juče “Zajedničku platformu za Crnu Goru u EU“ koju je ponudio svim parlamentarnim strankama na potpis i kojom on, od čovjeka kojem je povjerio mandat za sastav nove vlade, Milojka Spajića, praktično preuzima ulogu koja mu po Ustavu ne pripada.

Tim dokumentom, predsjednik od parlamentarnih partija očekuje da se potpisom obavežu da će raditi na usaglašavanju zakonodavne aktivnosti sa Ustavom Crne Gore i pravnom tekovinom Evropske unije, da će pokrenuti parlamentarni dijalog u cilju izbora nosilaca najviših sudskih i tužilačkih funkcija, te da će nastaviti sa pravosudnim reformama zarad odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Praktično, predsjednik Crne Gore traži od parlamentarnih stranaka da – poštuju principe zapisane u Ustavu Crne Gore?!

Očekivanja

Od partija se, takođe, očekuje posvećenost sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva, održivom ekonomskom razvoju, izgradnji efikasne javne uprave, unapređenju ambijenta za rad civilnog sektora i medija, izgradnji društva jednakih šansi, osnaživanju ustavnog koncepta ekološke države, te kreiranju kvalitetnijeg okruženja za mlade.

Platforma predviđa i “osnaživanje kapaciteta institucija za privlačenje sredstava iz EU fondova i njihovu dalju primjenu, potpunu usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i učešće u EU inicijativama koje se odnose na promociju mira i bezbjednosti na globalnom nivou, kao i jačanje pozitivne i konstruktivne uloge Crne Gore u regionu“.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Milatović o svom naumu, kojim se faktički po istom principu kao i predsjednik Srbije stavlja u neustavnu ulogu vrhovnog arbitra u državi, nije obavijestio poslanički klub PES-a niti opozicione stranke.

“Suština je da ovim potezom Milatović želi da sebe predstavi kao ključnog političkog igrača u državi“, kaže izvor Pobjede blizak vrhu PES-a.

Poziv na okupljanje

Predstavljajući platformu, Milatović je ocijenio da je ona ziv partijama da se okupe oko zajedničkih ciljeva, da pokažu odgovornost prema građanima i da rade na jačanju kohezije u društvu.

Uz podsjećanje da su parlamentarni izbori održani prije četiri mjeseca, a da Crna Gora još čeka na uspostavljanje funkcionalne Skupštine i formiranje nove vlade, Milatović je poručio da svi treba da pokažu kapacitet da se, uprkos političkim razlikama, mogu okupiti oko pitanja od javnog interesa i EU integracija.

Odlučno i konkretno djelovanje u oblasti evropskih integracija, predstavljeno u ovoj platformi, bio bi pozitivan signal i u kontekstu novog izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori, koji očekujemo ovog mjeseca“, smatra Milatović.

Predsjednik je najavio da će u četvrtak učestvovati na trećem samitu Evropske političke zajednice i da će tom prilikom evropskim i regionalnim liderima prenijeti poruku da u Crnoj Gori postoji snažna volja za ubrzanje procesa pristupanja EU i da smo dorasli tom istorijskom zadatku. Odmah nakon toga će inicirati sastanke sa predstavnicima političkih subjekata, kako bi, kako je istakao, ,,krajnji rezultat biti zajedničko potpisivanje platforme i početak zajedničkog djelovanja na njenoj realizaciji“. Kako je naveo Milatović, platforma predstavlja poziv svim parlamentarnim subjektima da se okupe oko zajedničkih ciljeva, da pokažu odgovornost prema građanima i rade na jačanju kohezije našeg društva.

“Ne postoji politički subjekt koji se u svom djelovanju zalaže za suprotan cilj, a podrška građana EU od više od 80 odsto daleko je iznad regionalnog prosjeka. Međutim, kada govorimo o sprovođenju evropskog cilja na institucionalnom i operativnom nivou, brojni su izazovi i prepreke. To dokazuje činjenica da proces pregovora sa Evropskom unijom traje više od decenije. U tom procesu propuštene su šanse za sprovođenje ključnih reformi, uz ostvarivanje partikularnih interesa političkih subjekata i gomilanje institucionalnih problema, koji u odsustvu političkog konsenzusa, doživljavaju svoju kulminaciju“, ističe Milatović.

Kaže da je razgovor sa političkim partnerima na ravnopravnim osnovama dužnost i obaveza predsjednika države.

“Ova platforma predstavlja Crnu Goru, a Crna Gora je veća od svake vlade“, kazao je Milatović.

Kod koga je ključ

Šef države je, odgovarajući na pitanja novinara, ustvrdio kako nije normalno da se bilo ko van Crne Gore miješa u formiranje njene vlade.

“Zamislite da Crna Gora daje savjete našim ambasadorima u npr. Rimu i priča o vladama tih zemalja. Crna Gora je demokratska zemlja, vladu biraju građani i ja kao predsjednik branim taj stav i apsolutno branim pravo svakog građanina da se crnogorska vlada, kakva god ona bila pa i najgora moguća, bira u Crnoj Gori“, naveo je Milatović. 

Ponovio je da buduća vlada mora biti evropska, da je za to neophodna široka podrška parlamenta, te poručio kako je ključ za to u rukama mandatara.

“Ja pričam jednostavne stvari bez političke konotacije. Da bi odblokirali stvari u pravosuđu potrebna je snažnija podrška u parlamentu... Ključ kod mandatara. Nemojte da svoje nesnalažanje prebacujete na predsjednika države. Neki politički akteri su prepoznati kao oni koji često prebacuju loptu na neke druge. Ja kao predsjednik sam iskreno nastupao prema građanima i prema bilo kom. Moji stavovi su jasni i isti su ovdje i bilo gdje. Na svakom sastanku koji sam imao sa partnerima pričao sam iste stvari i nemam šta da skrivam“, naveo je Milatović.

Upitan treba li Spajić da vrati mandat s obzirom da još nije obezbijedio neophodnu većinu za formiranje vlade, Milatović je kazao kako na to treba da odgovori Spajić.

“On trenutno na raspolaganju ima paletu načina na koje može da napravi vladu, a zašto je još nemamo, pitanje je za njega“, zaključio je Milatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.