Tražeći izgubljenu minđušu u dvorištu,otkrili pravo vikinško blago
fb

Tražeći izgubljenu minđušu u dvorištu,otkrili pravo vikinško blago

Porodica tražila izgubljenu minđušu u dvorištu, upalili detektor za metal i otkrili pravo vikinško blago. Norveška porodica bacila se u potragu za izgubljenom zlatnom minđušom u svom dvorištu na ostrvu Jomfruland kada su otkrili nešto mnogo vrjednije od nakita: vikinške predmete stare više od 1.000 godina, piše Arkeonews

Porodica Asvik tragala je za minđušom, ali čim su upalili detektor za metal pronašli su kopču za kaiš i još jedan predmet, navelo je odjeljenje za kulturno nasljeđe Okružnog savjeta Vestfolda i Telemarka na Fejsbuku.

- Na Jomfrulandu je dugo bilo naselja, ali do sada su dokazi bili da je bilo naseljeno u srednjem vijeku, a o naseljima u vikinškom dobu postojale su samo pretpostavke. Porodica Asvik ove nedjelje je tragala za minđušom u svom dvorištu i čim su uključili detektor metala, otkrili su nešto, ali ne nakit koji su izgubili.

Otkriće je bilo iz vikinškog doba. Veoma dobro očuvana kopča za kaiš u obliku činije i još jedan predmet koji se poklapaju po starosti i stilu. Mislimo da je riječ o ženskom grobu očuvanom u bašti porodične kuće. Verujemo da je ona sahranjena tu u 8. vijeku. Čestitamo porodici koja je otkrila prvi predmet iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ne samo to, oni su uradili sve kako treba i odmah su nas kontaktirali – navodi se u objavi.

blago1

Jomfruland je malo ostrvo na južnoj obali Norveške. Otkriće je značajno za istoriju regiona jer se vjerovalo da je bilo naseljeno u vikinško doba, ali naučnici do sada nisu bili u stanju da to potvrde.

Arheološkinja Vibeke Lija, koja radi u administraciji okruga Vestfold i Telemar, proučila je predmete i rekla da je riječ o izvanrednom otkriću i da su 1.200 godina stari predmeti u dobrom stanju.

- Ovo je, koliko ja znam, prvo nalazište iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ovo je veoma uzbudljivo otkriće. Vjerovatno ima još predmeta pod zemljom, samo treba pažljivo tražiti. Riječ je o grobu i on je vjerovatno zaštićen. Pokušaćwmo da otkrijemo sve što možemo na drugi način – rekla je ona.

U septembru je i još jedan amater sa detektorom za metal, Erlend Bor, otkrio pravo arheološko blago - 9 zlatnih medaljona, 3 prstena i 10 zlatnih perli iz 6. vijeka. To je jedno od, kako su rekli arheolozi, otkrića vijeka u Norveškoj.

Izvor:Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.