Državljani Crne Gore uhapšeni u Brazilu: Osumnjičeni za šverc sedam tona kokaina
Foto: Europol

Državljani Crne Gore uhapšeni u Brazilu: Osumnjičeni za šverc sedam tona kokaina

Šesnaest osumnjičenih, među kojima su dva državljanina Crne Gore i jedan Srbije, uhapšeni su zbog šverca sedam tona kokaina, objavio je Europol.

Kako su naveli, vođa organizovane kriminalne grupe bio je državljanin Srbije sa prebivalištem u Brazilu. Kriminalna grupa je poznata po svojoj razrađenoj mreži koja se proteže na obje strane Atlantika, bila je umiješana u široku trgovinu kokainom iz Južne Amerike u razne evropske destinacije.

“Istraga, sprovedena u okviru Europolove Operativne radne grupe (OTF) “Balkanski kartel“, bila je zajednički napor između organa za sprovođenje zakona sa obje strane Atlantskog okeana. Tokom poslednjih godinu i po dana, uključene vlasti su neumorno radile zajedno na prikupljanju obavještajnih podataka i koordinaciji operativnih aktivnosti“, naveli su iz Europola.

Kako objašnjavaju iz Europola, racija je izvršena 5. oktobarana različitim lokacijama u Brazilu (Sao Paulo, Seara, Parana, Rio Grande do Norte i Santa Katarina). Kao rezultat toga, uhapšeno je 16 osumnjičenih, od kojih je nekoliko bilo povezanih sa kriminalnom organizacijom “Primeiro Comando da Capital“. Srpski kolovođa bio je jedna od najvažnijih meta u okviru Evropolovog OTF balkanskog kartela zbog svoje uloge u organizovanju brojnih pošiljki droge između kontinenata.

Europol navodi da su brazilski istražitelji uspjeli da povežu ovu kriminalnu grupu sa dvije nedavne zaplijene kokaina  jednom od 5,7 tona kokaina na ribarskom brodu u Zelenortskim Ostrvima u aprilu 2022. i drugom od 1,3 tone kokaina na ribarskom brodu u Fortalezi u Brazilu. U ova dva navrata uhapšeno je ukupno 12 osumnjičenih – 10 državljana Brazila i 2 državljana Crne Gore.

“Ova serija hapšenja u Brazilu označava značajnu pobjedu u borbi protiv kriminalnih grupa Zapadnog Balkana koje djeluju širom svijeta. Istraga je značajno razvijena u okviru Europolovog OTF balkanskog kartela, pri čemu je Europol obezbijeđivao kontinuirani razvoj obavještajnih podataka i analize za podršku terenskim istražiteljima u Brazilu i agencijama uključenim u operaciju“, ističu oni.

U istrazi su učestvovali policija Brazila, Zelenortskih ostrva, Srbije, Ujedinjenog Kraljesvstva, SAD, Europol i MAOC-N.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.