“Pospani voz za Harkov… Beograd”
Patrijarh Porfirije

“Pospani voz za Harkov… Beograd”

Juče i sinoć ko živi u Podgorici, mogao je primijetiti pripreme ispred sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, velike izmjene za doček, patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, piše naša Hristina Janković u kolumni za Kodex.

Od ranog jutra radnici “Čistoće” su kosili travu, pojačan je broj svjetlećih lampica na hramu, dodate u dvorištu nove klupe... sve za doček vođe.

I ovaj prizor mi je bio asocijacija na Bajaginu pjesmu ”Pospani voz za Harkov… Beograd”.  

To što su se juče, oglasili iz Američke ambasade, Delegacije EU u Podgorici, sa istom težnjom da, nova Vlada ne bi trebala da “drastično omete” napore Crne Gore u ostvarenju evropskih aspiracija, za te izjave čini se, niko od državnika kao i onih uključenih u svečani odbor, za doček Portfirija,nije ni “trepnuo okom”.

Naravno, nisam ni ja za stav, kao i većina građana, da se strane države ili institucije trebaju miješati u naše unutrašnje uređenje, no mi taj remetilački faktor imamo odavno, od Srbije i na koncu od “majčice” Rusije.

Crkveni odbori, njihovi predstavnici pokazali su i dokazali narodu Crne Gore, koliku imaju moć i to je već jasno. Kristalno je i da ne postoji instanca a da ne govorim o vladaru ili personi političkoj u Crnoj Gori, koja može uticati na odluku crkvenih poglavara!

Jedino što buni onaj dio Crne Gore, koji vjeruju da su i dalje Crnogorci po nacionalnoj pripadnosti, bilo koje “vjere” da su, jeste da jedna određena grupacija može zauzeti toliko institucionalnog i vladarskog karaktera u multinacionalnoj našoj državi.

Elem, ne baš tako davno, prije par mjeseci, dana bilo je interesantno saznanje, odnosno ukaz na agente Rusije upravo u pravoslanim crkvama i to u Americi.

Odnosno, američki magazin - glasilo Savjeta za vanjske odnose ”Council on Foreign Relations”, uticajnog ”think tanka” - objavio je, kako je FBI utvrdio neposrednu vezu ruske špijunaže i osobe zaposlene u Odjeljenju za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije (OVSC). Takođe nekoliko parohija pravoslavnih crkava u SAD, dobile su upozorenje FBI-a da ruske obavještajne službe sprovode tajni rad među sveštenicima.

Mnogo tema za razmišljanje i za “stavljanje prsta na čelo”. No sigurno je da ove informacije nijesu dotakle naše vlastodršce a i zašto bi, kada su crkveni odbori im omogućili vladavinu Crnom Gorom. Prevedeno na naš jezik narodski - njima se može sve!

Kako smo da sada, navikli na “bacanje kletvi“, anatema od svjetovnih lica (suprotno crkvenim kanonima) ,možda nas u subotu iznenadi Portfirije.

Možda, pozove sve političare, pa vjernike: na bratstvo,na toleranciju, ljubav, na zajednički suživot, na mir i očuvanje Crne Gore, kao samostalne države…možda.

Autor: Hristina Janković, Kodex

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.