CPC
Foto: Cpc.org.me

CPC "za sva vremena" isključila Borisa

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) "za sva vremena" isključila je iz CPC episkopa Bojan Bojovića (Boris).

Kako je saopšteno iz CPC on je isključen iz crkve jer je bio organizator i predvodnik "zavjere i pobune protiv zakonite jerarhije CPC".

"Kojoj je odrekao poslušnost i zarad ličnih interesa nekanonski, antiustavno i nezakonito proglasio sebe za mitropolita CPC van crkve, na skupu necrkvenog karaktera održanom 3. septembra 2023. godine na Dvorskom trgu na Cetinju", piše u saopštenju CPC.

Odluka o isključenju Borisa, kako se dodaje, donijeta je sinoć na zasijedanju svetog arhijerejski sinod CPC.

Navodi se i da je Boris "napravio niz grehova, grešaka i u crkvi nedozvoljenih radnji".

"U pravoslavnom hrišćanstvu to što je on radio zove se svetogrđe, zbog čega je njemu i njegovim sveštenicima izrečena mjera zabrane činodjejstvovanja za određeni period, do održavanja sjednice Svetog Sinoda o Lučindanu. Na Četvrtom Vaseljenskom Saboru odlučeno je da se episkopi koji čine svetogrđe ili su Simonjaci sasvim raščine", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.