Italija čeka američki zahtjev za izručenje Radonjića

Tereti se da je umiješan u šverc dvije tone kokaina

Italija čeka američki zahtjev za izručenje Radonjića

Italija čeka zahtjev iz SAD za ekstradiciju Miloša Radonjića, crnogorskog skipera koga vlasti u SAD terete da je umiješan u šverc dvije tone kokaina i da je istaknuti član klana “Kavač”.

Italijanska policija, piše ilsole24ore.com, uhapsila je Miloša Radonjića, skipera “Maksi Jene”, učesnika regate Barkolana, najveće regate na svijetu, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Crnogorski državljanin, star 33 godine, pobjednik je brojnih prestižnih regata. Za američke savezne agencije koje su ga istraživale, on je “Pirat nepoznatog”, koji se smatra jednim od vođa transnacionalne kriminalne organizacije.

Mogući zločini za koje se tereti su trgovina drogom i pranje novca, piše ilsole24ore.com.

Hapšenje je obavljeno dva dana prije početka Barkolane, nakon međunarodne potjernice koju je 15. septembra izdao sud nadležan za Istočni okrug Njujorka, zbog krivičnog djela trgovine drogom.

“Protiv Radonjića se sada čeka zahtev za ekstradiciju Ministarstva pravde Sjedinjenih Država. Zahtjev je to kojem će se usprotiviti njegov advokat”, kaže sudija Aleksandro Marija Tireli.

Radonjić je sada zatvoren u zatvoru strogog obezbeđenja Tolmeco (Udine) gdje je prebačen iz zatvora u Trstu.

Američka istraga zasniva se na presretnutim, šifrovanim porukama i tiče se pokušaja prenošenja preko dvije tone kokaina iz Ekvadora i Kolumbije u Evropu, navodi ilsole24ore.com.

Radonjić je na saslušanju pred Apelacionim sudom u Trstu rekao da je riječ o netačnim optužbama te da on nije čovjek koga traže.

“Sud umjesto toga ima osnov da vjeruje, na osnovu provjere otisaka prstiju kod onih dobijenih tokom istrage, pasoša koji su prijavile Sjedinjene Države i broja telefona, da je on navodni trgovac drogom”, piše portal.

Američke vlasti vjeruju da je on opasan šef klana Kavač koji je tri puta organizovao i pokušao da u Evropu doveze ukupan tovar od 2.602 kilograma kokaina koji će se utovariti na američki brod iz Ekvadora ili iz voda uz obalu Kolumbije.

Iako je crnogorski kormilar bio iza rešetaka, posada “Maksi Jene” je ipak učestvovala na Barkolani, prošavši kroz cilj na četvrtom mjestu. Međutim, posada je bila diskvalifikovana od strane trkačkih sudija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.