Aerodrom Podgorica

Drašković poručio

"Koncesija nije rješenje, Aerodromi mogu samostalno da se razvijaju"

Iz Evropske unije prate i dešavanja na polju ekonomije. U Izvještaju EK, između ostalog, naveli su da Crna Gora treba da modernizuje aerodrome, te da bi se koncesijom riješila ograničena dostupnost naše zemlje. Dok iz vlade rješenje najavljuju do kraja godine, direktor Aerodroma smatra da im koncesija nije potrebna.

Modernizacija saobraćajne infrastrukture sugestija je Evropske komisije Crnoj Gori u godišnjem izvještaju o napretku. Davanjem aerodroma na koncesiju, smatraju iz Brisela, riješila bi se ograničena dostupnost zemlje vazdušnim putem.

Šta će Crna Gora preduzeti tim povodom, moguće je da će biti poznato do kraja godine.

"Definitivno nećemo moći da popravimo stanje do kraja godine ali ćemo doći do rješenja da popravimo očajno stanje koje je trenutno", istakao je Spajić. 

A da za popravljanje trenutnog stanja rješenje nije pretvaranje državnog monopola u privatni, mišljenja je direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković. Za to navodi dva razloga.

"Prvi je da oni mogu samostalno da se razvijaju, a drugi da imamo jedinstvenu šansu da dok god u državnom vlasništvu možemo da prisupimo fondovima i uđemo u koprodukciju razvoja na način na koji bismo učinili da novac koji bi dobili sa strane istvremeno bude i direktna investicona ušteda u odnosu na koncisioni model", poručio je direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković.

Drašković pojašnjava da je strateškim planom predviđeno da, u narednih sedam godina, Aerodromi prikupe 120 miliona eura od sopstvenog poslovanja. Nedostajaće još 17 miliona za kompletnu modernizaciju.

"Smatramo da možemo da se razvijamo sopstvenim sredstvima. To smo predvidjeli planom i treba da damo šansu aerodromima da ostanu u državnom vlasništvu...  Razlog više je njihov značaj u lancu turističke privrede... Mi nemamo luksuz da tu vrstu kontrole prepuštimo privatnom kapitalu, jer javni i privatni interes se često ne poklapaju", istakao je Drašković.

I analitičar Alen Šćurić smatra da koncesija nije rješenje. Razlog više jeste to što su, kaže, crnogorski aerodromi finansijski isplativi i sve frekventniji.

"Ne vidim zašto biste aerodrome dali pod koncesiju, nećete imati više linija. Kako nekome padne na pamet dati aerodrome po koncesiju... Posebno ako uzmete u obzir da su aerodromi profitabilni i da mogu raditi iz sopstvenog poslovanja", kazao je Šćurić.

Ipak, konačna odluka pripada vlasniku, odnosno državi, koja, prema preporuci Evropske komisije, mora naći način da popravi stanje na oba aerodroma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.