Kineski način borbe protiv umora vozača

Kineski način borbe protiv umora vozača

Otprilike četvrtina nezgoda na auto-putevima u Kini i više od trećine teških nesreća se događa zbog umora. Sada se u sjevernom kineskom gradu Tianđinu testiraju različiti bezbjednosni sistemi, uključujući laserski šou protiv umora i mikrosna.

U novembru 2023. vozač je prvi put snimio lasere na autoputu Kvingdao-Đinčuan. Sistem se sastoji od crvenih, zelenih i plavih lasera smještenih na portalima iznad auto-puta, navodi "Revija HAK".

Prema izvještaju, svjetlost je vidljiva na udaljenosti od oko jednog kilometra. Kako bi dodatno stimulisali mozak vozača u mraku, uz ivicu puta su postavljeni dodatni svijetleći objekti.

Dva intervjuisana vozača kamiona su bila pozitivna o ovoj mjeri i opisali su je kao vrlo efikasnu. Prema saobraćajnoj policiji Wuxi, laser je uspješan.

Na auto-putevima opremljenim sistemom, stopa nesreća zbog umora je naglo pala (-17 odsto). Svijetla trepere tačno na sredini puta pa vozači ne skidaju pogled s puta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.