Novogodišnja jelka prvi put ukrašena na trgu ovog evropskog grada
/ - ROMAN BABAKIN/SHUTTERSTOCK

Novogodišnja jelka prvi put ukrašena na trgu ovog evropskog grada

Na prostoru velikom poput devet fudbalskih terena, gdje se danas nalazi više od tri hiljade štandova, navodno je prvi put u istoriji ukrašena novogodišnja jelka.

Kad se nešto dogodi prije više od 500 godina, nije lako razlučiti gdje prestaju činjenice, a gdje počinje legenda – no litvanski stručnjaci tvrde da je upravo u Rigi okićena prva novogodišnja jelka, prenosi N1.

Tradicija se navodno rodila na najvećoj pijaci u Evropi, na prostoru velikom poput devet fudbalskih terena nalazi se više od tri hiljade štandova koje tokom vikenda obiđe i do sto hiljada ljudi. To je mjesto i UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine.

Običaj kićenja jelki navodno je započeo 1510. godine, kada su ga lokalni trgovci ukrasili vještačkim ružama, plesali i veselili se oko nje, a potom i zapalili. I danas se u Rigi može pročitati natpis u kamenu koji na osam jezika navodi da se radi o mjestu na kojem je postavljena prva javna novogodišnja jelka.

Dvadeset godina kasnije Francuzi su kupovali jelke na pijaci, nosili ih kući – ali ne i ukrašavali. Drvca koja su se prodavala nijesu smjela da budu viša od metar i dvadeset centimetara, prenosi Punkufer.

Početkom 17. vijeka u Njemačkoj je bilo uobičajeno ukrašavati jelke jabukama, a s vremenom je i ostatak Evrope prigrlio taj praznični običaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.