Mađarska privukla rekordnih 13 milijardi eura investicija

Mađarska privukla rekordnih 13 milijardi eura investicija

Kina je prošle godine bila najveći strani ulagač, a druga najveća grupa ulagača su domaće firme Mađarska je u prošloj godini privukla ulaganja u iznosu od rekordnih 13 milijardi eura, saopštio je ministar vanjskih poslova i trgovine te zemlje, Peter Sijarto.

Prema njegovim riječima, svjetska ekonomija suočila se s vrlo ozbiljnom krizom, budući da je vrijednost globalnih investicija od 2021. do 2022. pala 12,5 odsto, a u prvoj polovini prošle godine zabilježen je pad od dodatnih 30 odsto, javlja agencija MTI.

Sijarto je istakao da je Mađarska, uprkos negativnim globalnim trendovima, 2022. godine privukla 6,5 milijardi eura stranih ulaganja, a prošle godine više od 13 milijardi eura, uz podršku Vlade Mađarske u iznosu od dvije milijarde eura, prenose agencije.

- Ulaganja su otvorila rekordnih 19 hiljada radnih mjesta u zemlji, rekao je Sijarto.

Kako je objasnio, Kina je prošle godine bila najveći strani ulagač, a druga najveća grupa ulagača su domaće firme što znači da Mađarska sada ima snažan poslovni sektor koji može konkurirati stranim ulagačima.

- Mađarska je pobjednik ‘nove ere globalne ekonomije‘, jer je privukla mnoga ulaganja iz industrije električnih vozila koja će definisati novu eru, zaključio je Sijarto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.