Mišel bi mogao i prije vremena napustiti trenutnu poziciju: Orban moguća zamjena?
Šarl Mišel

Mišel bi mogao i prije vremena napustiti trenutnu poziciju: Orban moguća zamjena?

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kandidovaće se na izborima za Evropski parlament u junu, rekao je on za tri belgijska medija, a što je za Politico potvrdio i njegov portparol.

Mišel planira zauzeti mjesto u Evropskom parlamentu sredinom jula ako bude izabran, što znači da će lideri EU morati brzo da se dogovore o nasljedniku za njegovo upražnjeno mjesto u savjetu.

Ako to ne urade, mađarski premijer Viktor Orban, čija će zemlja u julu preuzeti rotirajuće predsjedavanje Savjetom EU, vodio bi sastanke i preuzeo bi ulogu posrednika koju obično obavlja predsjednik ES.

Taj scenario u kojem “nekontrolisani” Orban vlada Savjetom, ostalih 26 lidera zemalja EU očajnički bi željeli izbjeći, s obzirom na eskalaciju tenzija između njih i Orbana na primjerima poput podrške Ukrajini i kršenja vladavine zakona u Mađarskoj.

Ovo je prvi put da će predsjednik Savjeta biti kandidat na evropskim parlamentarnim izborima. Mišel bi inače ostao na svojoj sadašnjoj poziciji do kraja novembra. Njegov potez stvara dodatni pritisak na evropske lidere, jer oni obično imaju više vremena za dogovor tokom podjele najviših pozicija.

Nakon što se parlamentarni izbori održe od 6. do 9. juna u svih 27 zemalja EU, evropski lideri bi se trebali sastati 17. juna i ponovo od 27. do 28. juna. Na ovim sastancima će vjerovatno nastojati postići dogovor o zamjeni za Mišela, iako bi uloga šefa Savjeta obično bila ona koja je dio dugotrajne trgovine među političkim grupacijama nakon što izborni rezultati postanu jasni i dok nastoje da podijele među sobom različite vrhunske poslove u EU, piše Politico.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.