Terorista i ubica Anders Brejvik tuži Norvešku zbog “kršenja ljudskih prava“
Andres Brejvik

Terorista i ubica Anders Brejvik tuži Norvešku zbog “kršenja ljudskih prava“

Norveški desničarski ekstremista Anders Brejvik, koji je 2011. godine ubio 77 osoba, sutra će pokušati da po drugi put tuži državu Norvešku zbog navodnog kršenja ljudskih prava.

Brejvik tvrdi da njegov boravak u zatvorskoj samici od 2012. godine predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, mada ima na raspolaganju prostor na dva sprata sa kuhinjom, trpezarijom, teretanom, televizorom i video igrama.

Advokat Ejstejn Storvik je izjavio da njegov klijent Brejvik nema mogućnost za vezu sa bilo kom osobom iz spoljnog svijeta, pri čemu mu je zabranjeno da šalje pisma.

Brejvik je 2022. zatražio pomilovanje, ali je zaključeno da ne postoje znaci njegove rehabilitacije, navodi AP.

Sud je Brejviku izrekao maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, s tim što može provesti neodređeno vrijeme iza rešetaka ukoliko bude ocijenjeno da predstavlja opasnost za društvo.

Brejvik nije iskazao kajanje zbog zločina, koje je predstavio kao krstaški rat protiv multikulturalizma u Norveškoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.