U Njemačkoj mašinovođe pozvane na štrajk od srijede do petka uveče

U Njemačkoj mašinovođe pozvane na štrajk od srijede do petka uveče

Njemački željezničari su već štrajkovali u novembru i decembru posebno Mašinovođe u Njemačkoj pozvane su na trodnevni štrajk od srijede do petka uveče poslije neuspjeha pregovora o platama i radnom vremenu sa javnim operaterom Dojče ban (Deutsche Bahn - DB) i sindikatom GDL-a, saopšteno je danas, prenose agencije.

- Grupa DB nije iskoristila božićno primirje da spriječi kolektivnu akciju tako što je predstavila ponudu o kojoj se može pregovarati - navodi se sindikata koji nekoliko mjeseci u sukobu sa DB-om, što je dovelo do nekoliko štrajkova 2023.

U prevozu putnika, vozači će prekinuti rad u srijedu u 2.00. U teretnom saobraćaju, štrajk će početi u utorak u 18.00, saopštio je sindikat i dodao da će štrajk biti završen u petak u 18.00.

Ovo je najduža obustava rada koju je do sada inicirao sindikat u konfliktnim pregovorima koje vodi sa rukovodstvom željezničkog operatera.

Njemački željezničari su već štrajkovali u novembru i decembru posebno.

- Ovaj štrajk ne samo da je apsolutno nepotreban, već vjerujemo i da nije zakonski odobren - rekao je danas Martin Zajler, direktor ljudskih resursa DB-a, najavljujući pravnu akciju za sprečavanje štrajka.

Štrajk će imati značajan uticaj na rad željeznice, upozorio je DB.

Pored povećanja plata da bi se kompenzovala inflacija, GDL, koji predstavlja oko 10.000 zaposlenih, takođe zahtijeva da pregovara o prelasku na 35-časovnu nedjelju tokom četiri dana.

DB je u decembru saopštio da je ponudio povećanje plata od 11 odsto na početku pregovora, kao i "kompenzacioni bonus za suočavanje sa inflacijom" do 2.850 eura.

DB je danas naveo da je prošle nedjelje predstavila "proširenu ponudu" koja predstavlja "veliki korak napred ka ispunjavanju osnovnih zahtjeva sindikata u pogledu radnog vremena".

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.