Njemačke mašinovođe štrajkuju zbog plata
Foto: Guliver images

Njemačke mašinovođe štrajkuju zbog plata

Sindikat njemačkih mašinovođa GDL pozvao je članove da stupe u štrajk zbog sve većih nesuglasica sa željezničkim operaterom Deutsche Bahnom u vezi sa platama.

Štrajk će se, kako su kazali iz sindikata, održati od srijede do petka, dok će mašinovođe koje upravljaju teretnim vozovima početi da štrajkuju sjutra, prenosi Biznis.ba.

Sindikat je u decembru poručio da je planirao štrajk koji će trajati nekoliko dana nakon završetka božićnih praznika. Mašinovođe su održale 24-satni štrajk prošlog mjeseca, nakon što su pregovori između sindikata i Dojče Bana prekinuti krajem novembra.

GDL traži smanjenje radnih sati sa 38 na 35 sedmično po čovjeku, povećanje plate od 555 eura mjesečno, kao i jednokratnu pomoć zbog inflacije u iznosu od tri hiljade eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.