U Njemačkoj poljoprivrednici traktorima blokirali puteve širom zemlje

U Njemačkoj poljoprivrednici traktorima blokirali puteve širom zemlje

Njemački poljoprivrednici blokirali su jutros ulaze na autoputeve širom zemlje, a planiran je štrajk koji će trajati nedelju dana i koji je usmjeren protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta, prenosi Dojče vele.

Kako piše Dojče vele, na putevima se očekuje hiljade traktora u okviru protesta koji njemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u istoriji, dok je njemačka policija prijavila proteste u skoro svim saveznim državama, prenosi Kosovo onlajn.

U Rajni-Platinat blokirani su autoputevi oko Majnca, a očekuje se da će se veliki broj traktora okupiti u Alcaju i odatle krenuti ka Majncu, dok su u saveznoj državi Sarlandu konvoji traktora izazvali poremećaj, a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji policija je zatvorila raskrsnicu.

U Bremenu se očekuje dolazak do 2.000 vozila, u Diseldorfu šest skupova sa traktorima i jedan sa kamionima, dok je Hamburg napred upozorio na haos u saobraćaju. I u Berlinu je planiran protest ispred Brandenburške kapije, a protest se očekuje i u Kelnu, dok su prvi traktori stigli i do aerodroma u Mešede-Šurenu Hohsauerlandu, a  poljoprivrednici blokiraju pistu traktorima. 

Poljoprivrednici su najavili  da će blokirati glavne saobraćajne i logističke rute do ponedeljka sledeće nedelje i upozorili da će ukidanje poreskih olakšica otjerati farme iz poslovanja. Očekuje se da danas neće biti dijela Nemačke koji će normalno funcionisati. Vlasti su pozvale građane da danas više koriste šinski prevoz i odustanu od vožnje automobila, a poslodavci su poručili zaposlenima da rade od kuće gdje je moguće, dok će škole pravdati izostanke djeci.

Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali, prošlog mjeseca je napravila plan koji podrazumijeva ukidanje oslobađanja od poreza na poljoprivredna vozila i poreskih olakšica na dizel.  Ti predlozi su dio paketa za popunjavanje praznine od 17 milijardi eura u budžetu za 2024. godinu. 

Njemačka vlada je u četvrtak delimično popustila u svojim planovima i rekla da će oslobađanje od poreza na vozila biti zadržano i da će postepeno vraćati subvencije za gorivo, ali je udruženje njemačkih poljoprivrednika insistiralo na potpunom poništenju planova i poručilo da će nastaviti sa "nedeljom akcije", koja danas počinje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.