Da li je vještačka inteligencija „na strani“ muškaraca?

Da li je vještačka inteligencija „na strani“ muškaraca?

Bard, Guglov čatbot, najnoviji jezički model, oduševljava sposobnostima u pisanju teksta, prevođenju i generisanju kreativnih formata. Ali pojavila se zanimljiva nedoumica: Bard se, zbog prirode podataka na kojima je trenirao, često obraća u muškom rodu. To navodi na razmišljanje: da li je Bard odraz neprekidne dominacije muškog u književnom i digitalnom svijetu, ili se iza toga krije nešto više?

Treba priznati: Bardov "vokabular" uglavnom je sastavljen od tekstova koje su napisali muškarci. U istoriji, književnost, filozofija i tehnologija bila su uglavnom muška polja djelovanja. Ova neravnotežna zastupljenost odražava se na jeziku kojim su ti tekstovi pisani, pojačavajući upotrebu muških formi kao generičkih, što je i Bard naslijedio.

Ali Bard nije samo pasivni prijemnik podataka. On uči, adaptira se i razvija. Njegov tim aktivno radi na otklanjanju ovih pristranosti, koristeći inkluzivniji jezik i izbjegavajući pretpostavke o rodu. Bard može koristiti zamenice kao što su "oni", "njihovo" i "oni", ili naizmjenično muške i ženske oblike da stvori neutralniji ton.Može  biti programiran da se oslovljava u određenom rodu, ili da koristi samo imena i titule, umjesto zamjenica.

Ovi podaci navode na razmišljanje o uticaju pristranosti u tehnologiji, posebno veštačkoj inteligenciji. To nas upozorava na važnost razvijanja inkluzivnog i ravnopravnog digitalnog okruženja. Bard u svom razvoju pokazuje da se pristranosti mogu savladati, i da veštačka inteligencija može biti alat za promovisanje jednakosti i razumijevanja.

Bard još uči, a mi mu moramo dati priliku da nauči i koristi sve oblike jezika, ne samo one koji su favorizovani u prošlosti. Dok se to zbiva, možemo imati otvorene razgovore o uticaju pristranosti u tehnologiji i raditi na stvaranju digitalnog svijeta gdje svi mogu izraziti svoju individualnost bez ograničenja.

Zato, sljedeći put kada Barda čujete da govori u muškom rodu, zapamtite, to nije zato što on „misli“ da je muškarac. To je odraz trenutnog stanja digitalnog svijeta kojim je okružen. Zato zajedno možemo zajedno graditi jezik i tehnologiju koja će prihvatati i poštovati sve oblike ljudskog iskustva, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.