Od afere
Foto: Vlada Crne Gore

Još nije poznato šta je nestalo iz depoa Višeg suda

Od afere "Tunel" četiri mjeseca, sud sjutra o pritvoru osumnjičenima

Ni četiri mjeseca od kako je u centru Podgorice otkriven tunel koji je vodio od stana zgrade u Njegoševoj 12 do depoa Višeg suda, nije sasvim poznato šta je ukradeno. Još se ne zna ni ko su nalogodavci i finansijeri ovog kriminalnog poduhvata. Predsjednik Višeg suda Boris Savić potvrdio je prije četiri mjeseca novinarima postojanje tunela, ali popis ni do danas nije završen.

Spekulacije koje su se mogle čuti u crnogorskom parlamentu, da je nestalo 900 kilograma kokaina, negirali su iz Višeg suda ali ako je u depou bilo "nekoliko grama iz drugih predmeta" zašto popis toliko traje. 

Po nekim podacima, u depou je bila veća količina droge, oduzete u više policijskih akcija. Radi se o dokaznom materijalu iz brojnih krivičnih postupaka. Pojedini mediji ukazivali su da je tu bilo ukupno devet tona droge, ali i oko 400 komada oružja, te brojna sudska dokumenta, uključujući i materijal o telefonskim prepiskama između osumnjičenih mafijaša.

Za provalu u sudski depo osumnjičeno je ubrzo četvoro državljana Srbije, za kojima je raspisana međunarodna Interpolova potjernica. Jedan od njih je u međuvremenu uhapšen u Švedskoj i čeka se odluka o izručenju.

U međuvremenu, u Podgorici je uhapšeno pet osoba i određen im je pritvor. Jednom od njih, Predragu Mirotiću, pritivor je ukinut i braniće se sa slobode. 

Vrhovni sud kontrolisaće sjutra pritivor za druge osumnjičene, uključujući Nikolu Milačića i Ivicu Piperovića. 

Popis nije sasvim okončan ni danas, otkriveno je da je iz sudskog depoa nestalo oko 20 komada oružja i neki mobilni telefoni. Podgoričko tužilaštvo, koje vodi postupak, slalo je uregencije da sudska komisija što prije okonča popis.

Nije do kraja poznato ni ko su nalogodavci, prst sumnje uperen je prema "kavačkom klanu" ali javnost do danas nije informisana je li otkriveno nešto konkretnije.

Ovu nevjerovatnu provalu otkrili su službenici Višeg suda 11. septembra  prošle godine, i onda su obavijestili policiju.

Otvor u depou vodio je, kako je pokazala istraga, 35 metara dugim tunelom do stana u zgradi preko puta suda.

Taj stan je dva mjeseca prije otkrića tunela iznajmljen Katarini Baćović iz Podgorice. Njen identitet policija je kasnije otkrila, kao i rodbinsku vezu sa upravnicom pisarnice u Višem sudu. Zvanično, Baćović je kao razlog za iznajmnjivanje stana navela otvaranje salona vjenčanica.

Prema tvrdnjama istražitelja, tunel su kopali državljani Srbije Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32). Akcijom švedske policije, Erić je ubrzo uhapšen.

Uprava policije je za njima raspisala međunarodnu Interpolovu potjernicu 7. oktobra prošle godine. 

Dok su pojedini kopači iz Srbije još nedostupni, crnogorska policija je 12. oktobra prošle godine uhapsila četiri osobe, među kojima i Baćović. Ostali su Marjan Vuljaj,  Piperović i Milačić. Osim njih, uhapšen je i Predrag Mirotić. Po policijskim i tužilačkim navodima, Mirotiću se na teret stavlja da je kopačima pružao logističku podršku tokom podzemnih radova.

Vrhovni sud nedavno je ukazao, ukidajući pritovor Mirotiću, da "predlog tužilaštva ne sadrži činjenice i dokaze da je okrivljeni počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, niti relevantne i dovoljne činjenice koje opravdavaju postojanje pritvorskog razloga".

Da li se sličan rasplet sprema i za druge osumnjičene, znaće se ubrzo.

Neki državljani Srbije su odmah nakon otkrivanja tunela napustili zemlju u pravcu Srbije i Bosne i Hercegovine. Iz MUP-a RS Portalu RTCG potvrdili su da su obavljene provjere, ali do danas na teritoriji BiH niko od njih nije uhapšen.

Uprkos zahtjevima dijela javnosti, pitanje odgovornosti za propuste u sektoru bezbjednosti i kako je ova operacija mogla da bude sprovedena a da službe ne reaguju, ozbiljnije nije otvarano.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.