Otet tanker u Omanskom zalivu

Otet tanker u Omanskom zalivu

Jutros je u Omanskom zalivu otet tanker za naftu Suec Rajan (Suez Rajan) oko koga su se ranije sporile SAD i Iran, saopštila je vojska Velike Britanije.

Na tanker koji se sada zove Sveti Nikola ukrcalo se osoblje u vojnim uniformama koje nije imalo ovlašćenje da to u radi. Menadžer bezbjednosti saopštio je da je, kada je pokušao da kontaktira brod, čuo nepoznate glasove preko telefona.

Vojnici koji su se ukrcali na brod nosili su crne unifome i crne maske. Privatna firma za obezbjeđenje Ambrei saopštila je da je šestoro vojnika prije ukrcavanja pokrilo nadzorne kamere.

Sumnja za kidnapovanje broda pala je na Iran jer se godinu dana sporio sa SAD oko Suec Rajana. SAD su 2022. godine najprije preusmjerile brod koji je prevozio iransku sirovu naftu namijenjenu Kini.

Američko Ministarstvo pravde zadržalo tanker po sudskom nalogu, uz saradnju najmanje jedne kompanije. Jednogodišnji spor oko broda završio se tako što su SAD zaplijenile milion barela iranske sirove nafte na njemu.

Peta flota američke mornarice, koja patrolira Bliskim istokom, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar povodom današnjeg incidenta.

Iranska državna novinska agencija IRNA izvijestila je o ukrcavanju vojnika na brod, ali nije rekla ništa više. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama takođe nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.