Kabinet Borisa: Crkva Srbije organizovano devastira naše svetinje, ali je skrnavljenje ruku Sv. Jovana Krstitelja vrhunac bahatosti
Foto: CPC

Kabinet Borisa: Crkva Srbije organizovano devastira naše svetinje, ali je skrnavljenje ruku Sv. Jovana Krstitelja vrhunac bahatosti

Udanima Božićne radosti, duboko nas je potreslo saznanje da je crkva Srbije u Crnoj Gori bez imalo straha Božijeg skrnavi jednu od najvećih relikvija hrišćanstva ruku Svetog Jovana Krstitelja koju je tadašnja vlast SR Crne Gore ustupila na čuvanje Cetinjskom manastiru 1978. godine, saopšteno je iz kabineta mitropolita CPC Borisa.

Kako navode, istorijska je praksa da se čestice Svetih relikvija daruju pojedinim manastirima, hramovima i Pomjesnim Crkvama, “ali do sada to nije bio slučaj da se razdaju laicima i civilima, pogotovo što crkva Srbije nije vlasnik ove svetinje”.

- Podśećamo da su ovi slučajevi crkve Srbije zabilježeni u više navrata, čak i u situacijama đe postoji zavjet da se od pojedinih Svetih moštiju ne uzimaju čestice - navode u saopštenju.

U više navrata su, dodaju, upozoravali nadležne institucije da Crkva Srbije ozganizovano devastira svetinje koje su vlasništvo države Crne Gore, ali ovo je, ističu, vrhunac njihove bahatosti.

- Napominjemo da je devastacija i krađa počela u većem obimu 1983. godine kada je iz Cetinjskog manastira ukradeno 17 panagija (vladičanskih insignija) veoma vrijednih i u materijalnom tako i u istorisko-kulturnom i duhovnom smislu jer su ih nosili Crnogorske vladike i Mitropoliti. Ta devastacija i kulturocid nastavlja 1986. godine se skrnavljenjem i rušenjem starih grobova knjaza Danila I Petrovića Njegoša i Velikog vojvode Mirka Petrovića i postavljanjem novih. A prije neku godinu u Cetinjskom manastiru promijenjen ćivot u kojem počivaju mošti svetog Petra Cetinjskog čudotvorca. Postavljeni su novi stepenici ispred svetogoltara i dozidan i freskopisan objekt uz Cetinjski manastir ispod kelije Svetog Petra Cetinjskog ozidan u porti i novi dodatak za paljenje svijeća... Očekujemo da nadležne državne institucije reaguju i naprave novi elaborat o stanju Cetinjskog manastira i svim relikvijama i predmetima (kulturnoistorijska dobra) koji su u Cetinjskom manastiru - zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.